Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Probst

 

Újabb kamatdöntéseket jelentett be az Európai Központi Bank (EKB), amivel gyakorlatilag sokkolta a piacokat. Az eddigi (ha nem is óvatos, de azért körülményeskedő) kamatemeléseknek vége. Christine Lagarde EKB-elnök ugyanis egyértelművé tette, hogy elhúzódó inflációs időszakra rendezkednek be, ami további kamatemeléseket és tartósan magas kamatokat jelent majd.

 

Lagarde szerint „50 bázispontos” (0,5 százalékos) kamatemelésekre kell számítani, és a magas kamatokat tartósan fenn kell tartani, hogy idővel felül tudjanak kerekedni az infláción.

 

  • Az EKB tehát 50 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot.
  • Mennyiségi szigorítás keretében márciustól visszavágják az eszközvásárlási program keretét, első lépésben 15 milliárd euróval (több déli tagállamnak ez fájdalmas lesz).
  • Lagarde szerint az EKB következő ülésein rendre újabb 50-50 bázispontos kamatemelések jönnek.
  • Az EKB szerint januárban és februárban tovább erősödik az infláció.
  • Figyelmeztette a tagállamokat, hogy ha folytatják a költekezést (értsd: inflációs terheket enyhítő intézkedéseket), akkor az EKB még meredekebb kamatemelésekbe kezd. Ez pedig nem üres fenyegetés:
  • a mai szigorú bejelentések hatására az olasz államkötvények hozama (az ország számára kamatköltsége) 4,1 százalék fölé ugrott, még a német államkötvények hozama is 1,9 százalékról 2 százalék fölé ívelt.

 

Körkép.sk

 hirdetes_300x300  

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.