Nyitókép: Northfoto

 

Változik a bevásárlóturizmus hagyományos iránya a szlovák-magyar határ menti térségben. Magyar vásárlók százai áramlanak most a hidakon át a Duna és Ipoly határ menti szlovák városokba. Párkány tele van esztergomi lakosokkal, Révkomárom pedig komáromi szomszédokkal. Ennek oka a magas élelmiszerinfláció, amely novemberben közel 50 százalékot ért el Magyarországon.

 

A magyar kormánya még tavaly januárban élelmiszerárstopot vezetett be bizonyos élelmiszerfajtákra, így például a tejre, a lisztre, a cukorra, az olajra, a tojásra, a burgonyára és bizonyos húsfajtákra. Az üzletnek ezeket az élelmiszereket 2021-es októberi áron kell árulnia egészen 2023 tavaszáig.

 

Szlovákiával ellentétben a rendkívül aktív kereskedelmi mérleggel rendelkező élelmiszer-önellátó Magyarországon a karácsony előtti bevásárlások során nem várt problémák adódtak. A kulcsfontosságú termékek ellátása megcsappant, ami egyes alapvető élelmiszerek értékesítésének korlátozását eredményezte – írja a szlovák Pravda.

 hirdetes_300x300  

 

Mennyiségi korlátozások az üzletláncokban

 

A Bloomberg beszámolója szerint néhány nagy budapesti kiskereskedelmi lánc meglepő módon nem tudta kielégíteni a vásárlók érdeklődését a hagyományos élelmiszerek iránt. A multinacionális Aldi üzletlánc szupermarketeiben míg a burgonya vásárlását egy kilogrammra, addig a tejet egy literre korlátozták.

 

„Azért jöttem ebbe a boltba, mert a szomszédom azt mondta, hogy itt van tej. Általában nem szokott lenni, és tojást is már régen nem láttam sehol. Nem tudom, hogyan fogok karácsonyra sütni” – idézett a Bloomberg egy nőt, aki a budapesti Aldi üzletben vásárolt. Hamar kiderült, hogy más láncok, például a Lidl, a Tesco és a Spar is mennyiségi korlátozásokat vezettek be.

 

A megugró élelmiszerárak miatt a kiskereskedelmi láncokban figyelmeztetések jelentek meg egyes alapvető élelmiszerek vásárlási korlátairól. A Pravda egy szerkesztőségi felmérés keretében Mosonmagyaróváron – a pozsonyi és Pozsony környéki bevásárlóturisták kedvelt célpontjában – is megtalálta a mennyiségi korlátozásokkal kapcsolatos felhívásokat. Például a Spar üzletláncban kihelyezett felhívás szerint a vásárlók legfeljebb két kg cukrot, öt kg lisztet, hat liter 2,8 százalékos zsírtartalmú tejet vagy öt liter növényi olajat tehetnek vásárolhatnak egy vásárlás során.

 

Magyar vásárlók a szlovák határ menti városokban

 

Az elmúlt két hétben több magyar vásárlót regisztráltak a szlovák határ menti városokban. Ez látható Komáromban vagy Párkányban, ahol magyar rendszámú autók töltötték meg a parkolókat.

 

„A magyar vásárlók általában az ottani nemzeti ünnepek idején keresték fel üzleteinket, most különböző korlátozások „küldték” ​​őket hozzánk, nem érzik magukat kényelmesen, ezért nálunk vásárolnak“ – mondta Štefan Mácsady, az érsekújvári COOP Jednota elnöke.

 

A magyarok leginkább Zlatý Bažant sört, Tátrateát, sajtokat, vajat, tejet, knédlit, sőt ördögsalátát is vásárolnak.

 

A Portfólió gazdasági webportál decemberben akár 25 százalékos inflációval is számol, Szlovákiában ennek továbbra is 20 százalék alatt kell maradnia. Ez azt jelenti, hogy a magyaroknak ilyen áremelések mellett megéri Szlovákiába jönni vásárolni. Ellenkezőleg, a szlovákiai polgároknak a magyarországi vásárlás lehet kifizetődőbb, ha a forint olcsóbb lesz az euróval szemben.

 

A Blikk.hu decemberi cikkében arról ír, hogy egyre több magyarországi polgár jár át a határon a heti bevásárlásért, mert az üzemanyagköltséggel együtt is valamivel jobban jár, mintha itthon venné meg ugyanazokat a termékeket. A képzeletbeli bevásárlókosárban olyan alapvető élelmiszereket tettek be, amelyekre nem érvényes az árstop, mert azok egyébként is „jó áron” kerülnek ki a polcra 2023 tavaszáig.

 

Forrás: Blikk.hu

 

Ezek alapján elmondható jócskán akadnak olyan termékek, amelyek 10–20%-kal olcsóbban szerezhetőek be a határon túl, mint Magyarországon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.