Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Sven Kaestner

 

Meredek, 18,3 százalékos tranzítdíjemelést hajt végre Ukrajna a Barátság kőolajvezetéken keresztül szállított kőolajra. Ez a vezeték látja el orosz olajjal (egyelőre) Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot. Idén korábban is történtek emelések, a mostani bejelentéssel együtt összesen 51 százalékkal drágult az Ukrajnán keresztüli tranzit. A költség az orosz Transznyeft vállalatot terheli.

 

Ukrajna szerint azért van szükség az emelésre, mert az orosz rakétatámadások következtében áram- és üzemanyaghiány lépett fel, az így keletkező drágulás pedig „beépül” a tranzitdíjba is.

 

Nem egyedül az ukránok használják ki az energiapiaci helyzetet. Nemrég a horvátok jelentették be, hogy 80 százalékos tranzitdíjemelést terveznek. Mivel az uniós szankciók miatt jövő februártól elkezdődik az orosz kőolajról való kényszerű átállás, Közép-Európa számára a nem orosz kőolaj egyetlen alternatív elérhető útvonala a Horvátországon keresztül vezet az omisalji tengerparti termináltól. Ezt a monopolhelyzetet Zágráb kíméletlenül ki is használja.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk, vg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.