Nyitókép: Getty Images

 

Idén év elejétől havi 140 euróra nőtt a 18 éven aluli gyermek után járó adóbónusz. Egy 18 év feletti gyermek után az adóbónusz havi 50 euróra emelkedett. Tavaly év végéig a 15 év alatti gyermek után 70, a 15 éven felüliek után 40 euró volt az adókedvezmény.

 

Adóbónusz-emelés

 

A gyermekenkénti 140 eurós adóbónusz csak 2023-ra és 2024-re érvényes, 2025-től 100 euróra csökken. Ez a jövedelemadóról szóló törvény ez év január 1-jén hatályba lépett módosításából következik.

 hirdetes_810x300  

 

Az alkalmazott szülők februárban érzik meg először a gyermek után járó adóbónusz emelését. A gyermek után járó adóbónusz emelése jövőre csak az egyéni vállalkozókat segíti, hiszen ők csak az idei évre vonatkozó bevallásukkor igényelhetik a magasabb gyermekadó-bónuszt.

 

Az adóbónusz ideiglenes 40 eurós emelése a szakkördíj eltörlésével függ össze, amelynek havi 60 eurónak kellett volna lennie. Ebből az összegből 40 eurót az adóbónusz emelésére fordítanak, a fennmaradó 20 eurót pedig a családi pótlék emelésére fordítják.

 

Mindkét szülő bevétele

 

Az eltartott gyermekek után járó adóbónusz alkalmazásakor lehetőség van mindkét szülő jövedelmének figyelembe vételére. Az a szülő, aki az adóbónusz teljes összegét év közben nem igényelhette részadóalapja összege miatt, ezt a bevallás benyújtásakor teheti meg, amelyben a másik szülő részadóalapját is feltünteti.

 

„Ily módon az adózó az adóidőszak lejártát követően a bevallás benyújtásával gyermekenként magasabb összegű adóbónuszt igényelhet, mint amennyire az adóbónusz számítása esetén jogosult lenne, ha a számítás csak egy vizsgált személy részadóalapjának százalékos korlátja alapján történt”

 

– tájékoztatott a pénzügyminisztérium.

 

Jogosultság a teljes összegre

 

Így a szülő pluszban igényelheti a gyermek után járó adóbónusz fennmaradó összegét, ha mindkét szülő részadóalapját összeadva a család jogosult lesz a gyermek utáni adóbónusz teljes összegére.

 

Ugyanakkor nem minden munkavállaló lesz jogosult az adóbónusz maximális összegére. Az új szabályok szerint a gyermekek után járó adóbónusz mértéke a szülő részadóalapjának mértéke szerint korlátozott. Munkavállaló esetében ez a munkavállaló által fizetett szociális és egészségügyi hozzájárulással csökkentett bruttó munkabére.

 

Ez egyéni vállalkozó esetében a nettó jövedelemről van szó, azaz a vállalkozással összefüggő kiadásokkal, valamint a szociális és egészségügyi hozzájárulással csökkentett bevételről. Ha a szülőnek egy eltartott gyermeke van, a szülőnek járó adóbónusz nem haladhatja meg a részadóalap 20 százalékát. Két gyermek esetén maximum 27 százalék lesz, három gyermeknél maximum 34 százalék, négy gyermeknél 41 százalék, öt gyermeknél 48 százalék, hat gyermeknél pedig maximum 55 százalék lesz a részleges adóalapból.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!