Nyitókép: SITA

 

A jelenlegi, 2022–2023-as fűtési szezonban a gazdasági minisztérium továbbra is a gázfogyasztás csökkenését regisztrálja Szlovákiában. Az SPP-distribucia elosztóhálózat állami üzemeltetőjének a szlovákiai fogyasztók valós fizikai gázfogyasztását tükröző adatai jelentős fogyasztáscsökkenést mutatnak. Ez 2022 novemberében 15,12%-os csökkenést jelent az elmúlt öt év átlagához képest. Októberben a fogyasztás 25,78%-kal, szeptemberben 25,86%-kal, augusztusban pedig 23,14 %-kal volt kevesebb, mint az utóbbi öt év átlaga.

 

Ezekkel az értékekkel Szlovákia teljesíti a gázigény csökkentését célzó összehangolt intézkedésekről szóló európai tanácsi rendeletet, amelyben önkéntes célként tűzte ki a tagállamok gázfogyasztásának 15%-os csökkentését az átlagos gázfogyasztásukhoz képest. A fogyasztás visszafogására vonatkozó időszak augusztus 1. és március 31. közötti, a viszonyítási időszak pedig az előző öt év, azaz 2017 és 2022 átlaga.

 

Az említett fogyasztáscsökkenést gazdasági tényezők magyarázzák, amelyek elsősorban az energiahordozók ára, valamint az időjárás. Az aktuális fűtési szezonban ugyanis a hőmérséklet átlag feletti értékeket mutat.

 hirdetes_300x300  

 

A gazdasági minisztérium továbbra is takarékoskodásra és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésére szólítja fel a lakosságot, hogy együtt tudjuk elérni nemcsak a környezetvédelmi célokat, hanem az energiatermékek árának csökkenését is.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!