Gazdasági előrejelzés: Nem tesszük zsebre, amit az idei év tartogat - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Gazdaság

Gazdasági előrejelzés: Nem tesszük zsebre, amit az idei év tartogat

Nem csak az oroszok, Európa, Észak-Amerika és Közép-Ázsia is rajtaveszt a válságon.

Nyitókép forrása: pexels.com

 

A Világbank új előrejelzésében csatlakozott a 2023-ra globális recessziót jóslók köréhez. A helyzet olyan rossz, hogy már az is súlyos következményekkel jár, ha a gazdaság csak lelassul vagy stagnál.

 

A Világbank előrejelzése szerint az egy főre jutó globális jövedelem alig 2,8 százalékkal nő majd – pedig a járvány előtt még 6 százalékos tempót diktált a világ. A feltörekvő gazdaságokban ez komoly kárt okozhat, az infláció és a befektetési kedv stagnálása elhúzódik majd a 2024-es esztendőre is. A feltörekvő gazdaságok egyötöde már most sem jut hozzá tőkéhez a pénzpiacoktól.

 

Ami a reál-GDP növekedési kilátásait illeti, nem állunk túl jól. A szankciók működnek, Oroszországnak -3,3 százalékos recessziót jósolnak a 2023-as évben. Csakhogy közben Európa nyugati fele (beleértve Szlovákiát és a balti országokat) is padlót fogott fél százalékos növekedéssel, ami egyébként gyanúsan optimista becslés, tekintettel arra, hogy az európai ipar egy jelentős része komoly termeléskieséstől szenved.

 

SJE Nyílt nap

Nincs jobb helyzetben Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia együttes régiója sem (benne Magyarországgal és Lengyelországgal), ez a régió 0,1 százalékkal stagnál majd, az átlagot azonban az oroszok -3,3 százalékos recessziója rontja le.

 

Latin-Amerika és a Karib-térség jobban áll, ott 1,3 százalékos bővülést jósol a Világbank. Még ennél is jobb számokat jósolnak a Közel-Keletnek és Észak-Afrikának (3,5 százalék) vagy Kelet-Ázsia és Óceánia párosának (4,3 százalék). Még a Szubszaharai Afrika is 3,6 százalékos növekedéssel számolhat.

 

Forrás: GPF

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket