Nyitókép forrása: pexels.com

 

A Világbank új előrejelzésében csatlakozott a 2023-ra globális recessziót jóslók köréhez. A helyzet olyan rossz, hogy már az is súlyos következményekkel jár, ha a gazdaság csak lelassul vagy stagnál.

 

A Világbank előrejelzése szerint az egy főre jutó globális jövedelem alig 2,8 százalékkal nő majd – pedig a járvány előtt még 6 százalékos tempót diktált a világ. A feltörekvő gazdaságokban ez komoly kárt okozhat, az infláció és a befektetési kedv stagnálása elhúzódik majd a 2024-es esztendőre is. A feltörekvő gazdaságok egyötöde már most sem jut hozzá tőkéhez a pénzpiacoktól.

 

Ami a reál-GDP növekedési kilátásait illeti, nem állunk túl jól. A szankciók működnek, Oroszországnak -3,3 százalékos recessziót jósolnak a 2023-as évben. Csakhogy közben Európa nyugati fele (beleértve Szlovákiát és a balti országokat) is padlót fogott fél százalékos növekedéssel, ami egyébként gyanúsan optimista becslés, tekintettel arra, hogy az európai ipar egy jelentős része komoly termeléskieséstől szenved.

 

 hirdetes_300x300  

Nincs jobb helyzetben Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia együttes régiója sem (benne Magyarországgal és Lengyelországgal), ez a régió 0,1 százalékkal stagnál majd, az átlagot azonban az oroszok -3,3 százalékos recessziója rontja le.

 

Latin-Amerika és a Karib-térség jobban áll, ott 1,3 százalékos bővülést jósol a Világbank. Még ennél is jobb számokat jósolnak a Közel-Keletnek és Észak-Afrikának (3,5 százalék) vagy Kelet-Ázsia és Óceánia párosának (4,3 százalék). Még a Szubszaharai Afrika is 3,6 százalékos növekedéssel számolhat.

 

Forrás: GPF

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.