Nyitókép: Getty Images

 

A legrosszabbul fizetett szlovákiai alkalmazottak tizede kevesebb mint bruttó 840 eurót keresett tavaly. Ezzel ellentétben a legjobban kereső alkalmazottak tizedének több mint bruttó 2 550 euró volt a bére. Ez a Profesia portfóliójába tartozó Platy.sk portál elemzéséből derült ki.

 

Szlovákiában a legjobban és a legrosszabbul fizetett réteg jelentősen eltér, különösen a regionális besorolás szerint. Míg a legmagasabb fizetési arányok a pozsonyi régióban vannak, a legalacsonyabbak az Eperjesi kerületben. Míg az Eperjesi kerületben a legjobban keresők tizede több mint 1 770 eurót keres, addig a pozsonyi régióban dolgozók esetében ez 3 000 euró, ami körülbelül 70 százalékkal több.

 

Tavaly az össz-szlovákiai medián kereset bruttó 1 350 euró volt. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak felének ennél alacsonyabb alapbére volt.

 hirdetes_300x300  

 

Az egyes kerületek mediánjainak összehasonlítása jelentős különbséget mutat a főváros és Szlovákia többi része között. A Pozsonyban és környékén dolgozóknak csak a fele keresett bruttó 1 650 eurónál kevesebbet. A fővárosi régió után a legmagasabb medián a Kassai, a Nagyszombati és a Zsolnai kerületben van.

 

A másodfokú egyetemi végzettséggel rendelkező munkavállalók esetében a regionális különbségek sok esetben még markánsabbak. Tavaly a Pozsonyi kerületben csak az emberek felének volt bruttó 1 890 eurónál alacsonyabb alapbére. Az Eperjesi kerületben viszont csak bruttó 1 200 euró a medián.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.