Nyitókép forrása: pixabay

 

Az Európai Bizottság csütörtökön jelezte, hogy az Európai Bíróságon indít eljárást Szlovákia ellen azért, mert nem állított helyre vagy zárt el több szeméttelepet, amit egy 1999-es uniós irányelv szerint meg kellett volna tennie.

 

Az irányelv szerint csak „ellenőrzött és biztonságos” hulladéktárolás végezhető, és ehhez egy sor normát is meghatároztak az emberi egészség védelme és a környezetvédelem érdekében.

 

Az EU szerint az említett irányelv betartása jelentős feltétele annak, hogy az Európai Zöld Megállapodásban meghatározott forgógazdaság előnyei éreztessék hatásukat.

 

 hirdetes_810x300  

A szabály szerint a tagállamoknak 2009. július 16-ig az összes régi, normáknak nem megfelelő szeméttelepet be kellett volna zárni. Kivételt csak azok az esetek képeztek, ahol azt a hatóságok  az új szabályok betartásának feltételével engedélyezték. A bezárandó szeméttelepeknek rekultiváción kellett átesnie.

 

Az Európai Bizottság még 2017 áprilisában küldött egy felszólítást a szlovák államnak, majd 2019-ben egy indoklást is. Szlovákia az eltelt időben több szeméttelepet bezárt, mások működését megújította. 21 szlovák, még mindig működő szeméttelep azonban nem teljesíti az előírt feltételeket, így azokat elvileg be kellett volna zárni.

 

Az érintett telepek esetében hiányoznak azok a rendezési tervek, amelyek meghatározzák, hogyan fognak eleget tenni az irányelv feltételeinek, az állami hatóságok pedig nem adtak engedélyt sem rájuk vonatkozóan.

 

A Bizottság szerint a szlovák hatóságok nem tettek eleget a Bizottság panaszának, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy a szlovák hatóságok szándékai elégtelenek és nem kielégítőek.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.