Nyitókép: körkép.sk/KPA

 

Ismét megnyitották a parlamentben a vasárnapi boltzár kérdését. Ezúttal az OĽaNO képviselői érkeztek javaslattal, bizonyos kivételekkel. A terveik szerint az üzletek minden évben négy vasárnapon maradhatnának nyitva – három adventin és az iskolakezdés előttin.

 

Egyúttal néhány állami ünnepen újra engedélyeznék a boltok kinyitását. A plénum nem egységes az ügyben. Az ellenzéki képviselők egy részét zavarja, hogy két kategóriára osztanák az állami ünnepeket.

 

Richard Vašečka (OĽaNO), az oktatásügyi bizottság elnöke emlékeztet, hogy a törvény szerint a vasárnap munkaszüneti nap, ennek ellenére sokaknak kell ezen a napon dolgozniuk. A képviselő szerint lehetőséget szeretnének teremteni a családoknak arra, hogy gyarkabban lehessenek együtt.

 

 hirdetes_300x300  

Jelenleg a legtöbb állami ünnep idején zárva tartanak az üzletek. Az új javaslat szerint már nem esne boltzár alá május elseje és nyolcadika, augusztus 29-e és szeptember 1-je.

 

A Smer-SD korábbi munkaügyi miniszterének, Ján Richternek ez utóbbi változtatás nem tetszik. Mint mondja, ez az állami ünnepek megalázása. Azonban, ha a javaslat ezen részét törölnék, úgy kész lenne támogatni azt.

 

Az SaS képviselőinek természetesen nem tetszik a javaslat és arra hivatkoznak, hogy az egész árt a gazdaságnak, ráadásul az áruházak kisebb üzletei faragnának rá.

 

„Sok kávézó, étterem, konditerem van az áruházakban, ahol az újítás szerint, mint egyedüli nyitvatartó egységeknek, egyedül kellene kompenzálniuk a kiadásokat, így növelnék az áraikat”

 

érvelt Marian Viskupič (SaS), aki szerint sokan lennének, akik vasárnaponként külföldre járnának át pénzt költeni, így fontos bevételektől esne el az államkassza is.

 

A parlament feltehetően február 7-én szavaz a javaslatról első olvasatban. Amennyiben második olvasatban is átmenne, úgy már május 1-jétől érvénybe lépne a változás.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!