Nyitókép: SITA

 

Az önkormányzatok és vállalatok már kérhetik a magas energiaárak miatti kompenzációt a gazdasági minisztériumtól. A tárca kedden tette közzé az ezzel kapcsolatos kompenzációs felhívást.

 

Az energiaárak kompenzációja

 

Az állam az elszámolható költségek 80%-át kompenzálja. A támogatás mértéke szervezetenként legfeljebb havi 200 000 euró lehet.

 hirdetes_300x300  

 

Nem kell más, mint egy azonosító szám és egy villany- vagy gázóra.

 

A cégek, önkormányzatok, sportklubok, kulturális intézmények vagy egyházi szervezetek januárra, februárra és márciusra igényelhetnek ártámogatást.

 

„Azok a szervezetek igényelhetnek kártérítést, amelyek rendelkeznek azonosítószámmal (IČO) és saját villanyórával vagy gázórával”

 

– mondta Karel Hirman gazdasági miniszter a sajtótájékoztatóján.

 

A cégeknek, szervezeteknek szóló felhívás idén június végéig érvényes, vagyis a pályázók június végéig igényelhetik az első negyedévi költséges energia kompenzációját.

 

Az iskolák sem veszítik el a támogatásokat

 

A közszférát érintő felhívás jövő év február végéig érvényes. A közszférára összesen 200 millió eurót szánnak. A felhívás és a pályázati eljárás feltételei megegyeznek a vállalkozások támogatási programjával.

 

Pályázó a közszféra statisztikai nyilvántartásában bejegyzett jogi személy lehet. A pályázók névsorát már közzétették a minisztérium honlapján.

 

Azok az iskolák és oktatási intézmények sem veszítik el a támogatást, amelyek nem szerepelnek a jogosultak listáján. Hirman szerint az iskolákat, óvodákat és iskolai létesítményeket jelenleg az oktatási minisztérium összesíti. Ezt követően kérvényt kell eljuttatni a gazdasági minisztériumhoz, amely az óvodának vagy az iskolának kompenzációt biztosít a magas energiaárakért

 

Kártérítés néhány napon belül

 

Hirman miniszter azt ígéri, hogy a jogosultak a lehető leggyorsabban, néhány napon belül megkapják a támogatást.

 

„Nem szeretnék ígérgetni, de a tavaly decemberi tapasztalatok egyértelműek. Ha a kérelmet helyesen nyújtották be, a kifizetés decemberben négy-öt napon belül megérkezett a kérelmező számlájára”

 

– tette hozzá Hirman.

 

Hirman azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az állam április-december között is kompenzálja-e a drága energiát.

 

„Meglátjuk, hogyan alakul az első negyedév, és majd kiderül, mi történik ezután. Ha úgy ítéljük meg, hogy megengedhetjük magunknak, hogy továbbra is a közös alapból segítsünk, akkor én személy szerint támogatni fogom”

 

– mondta Hirman.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!