Nyitókép forrása: SITA

 

Kulcsfontosságú statisztikai adat süllyedt történelmi mélypontra Szlovákiában. A lakosságnak 42,6 milliárd eurós megtakarítással rendelkezik, ez azonban rendkívül egyenlőtlen oszlik el az emberek között, és jelzésértékű, hogy lakosság elkezdte felélni tartalékait.

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint az infláció 15 százalékon áll, érezhető, hogy az életszínvonal csökken, a reálbérek esnek. A megélhetési válság dominóeffektust indított el.

 

A Hospodárske Noviny cikke szerint a lakosság tavaly 637 millió eurót rakott félre (fejenként ez nagyjából 117 euró). Az összeg nem tekinthető rossznak, ám reálértéken számolva 2006 óta nem zártunk ennyire rossz évet megtakarítások szempontjából.

 

 hirdetes_300x300  

Míg 2020-ban a lakosság bruttó jövedelméből 14 százalékot tudott félretenni, tavaly a harmadik negyedévben ez az arány 5,5 százalékra csökkent. Ez tavaly a harmadik negyedévben (a legutóbbi rendelkezésre álló adat) 3,6 százalékra csökkent, ami minden idők legrosszabb adata.

 

A Statisztikai hivatal alábbi grafikonja a háztartások rendelkezésére álló jövedelmének százalékos alakulásáról látványosan mutatja be a helyzet súlyosságát:

 

Forrás: Statistics.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!