Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Csökkent a munkanélküliség Szlovákiában. A 16 magyarlakta járásban is hajszállal bár, de kevesebb állástalant tartanak nyilván, mint előző hónapban. A legtöbb járásban januárról februárra javult a helyzet, ám vannak kivételek, a 79 járásból 18-ban nőtt a munkanélküliek száma.

 

A nyilvántartott állástalanság lassan, de fokozatosan csökken, annak ellenére, hogy az elmúlt év a válságok jegyében telt. Egyszerűen nem mutatkozott meg a tavaly bejelentett nagy leépítések hatása az adatokban. Más kérdés, hogy a pár századszázaléknyi pozitív mozgás inkább stagnálásnak tekinthető, mint javulásnak, és vélhetően a szlovák munkanélküliség elérte reális minimumát.

 

A 16 magyarlakta járás együttes munkanélküliségi rátája 5,2 százalékos, Pozsonyt és Kassát is hozzászámítva 4,36 százalékos. Az „északi” járások munkanélkülisége (79 járásból kivonva Pozsony, Kassa és a 16 magyarlakta járás adatait) 4,42 százalékos.

 

 hirdetes_300x300  

A legmagasabb állástalanság továbbra is délkeleti járásokban van, a legrosszabb számokkal a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Rozsnyói járások rendelkeznek.

 

Senkit ne tévesszenek meg, hogy a tavalyi számokhoz képest jóval kisebb munkanélküliségi rátákat lát a térképünkön. Annyi történt, hogy januárban a Statisztikai Hivatal megváltoztatta a módszertant, a ráta számítási módját, így több százalékponttal kisebb lett a szemmérték. Például a Rimaszombati járásban a korábbi közel 20 százalék helyett most alig 14 százalékos állástalanságot láthatunk.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!