Nyitókép: Getty Images

 

Mindjárt itt a húsvét, az élelmiszer-vásárlásnál pedig fel kell készülni arra, hogy jóval többet fogunk fizetni, mint tavaly.

 

„Az áremelkedés hajtóereje egyértelműen az élelmiszerek és az alkoholmentes italok, amelyek 2023 februárjában éves szinten 27,8%-kal emelkedtek”

 

– mondta Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője az Aktuality.sk-nak.

 

 hirdetes_300x300  

Elmondása szerint a legtöbbet a tejért, a sajtért és a tojásért (37,1%), valamint az olajokért és zsírokért (32,5%) fizetjük. A hús és hústermékek 29,5%-kal, a kenyér és gabonafélék 28,0%-kal, az édességek 26,8%-kal, a zöldségfélék 25,6%-kal drágábbak.

 

„A gyümölcsök ára jelenleg 13,5%-kal magasabb, mint tavaly. 19,2%-kal többet fizetünk az üdítőkért. Egy ilyen áremelés a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha tavaly a húsvéti ünnepek előtt például 200 euróért vásároltunk, idén ez közel 256 euróba fog kerülni”

 

– szögezte le.

 

Egy másik elemzés szintén megerősítette a magas élelmiszerárakat. „A húsvéti asztal költségei 150 euró körül mozoghatnak, a legdrágábbak a húskészítmények (sonka, szalámi, füstölt hús) és a tojás” – mutatott rá Linda Valentín, a Partners munkatársa.

 

„Bevásárlólistánk szerint a legnagyobb mértékben a tojás és a kenyér drágult, ezek ára közel háromszorosára nőtt. Az italok, különösen az alkoholos italok árában is érezhető áremelkedést tapasztalunk”

 

– jegyezte meg.

 

A pultokon azonban olcsóbb élelmiszereket is lehet találni – a vaj és a sütőpor esetében árcsökkenést észleltek.

 

Tippek a hatékony költekezéshez

 

Az elemzők azt tanácsolják, hogy készítsünk bevásárlólistát.

 

„Ragaszkodjunk egy előre elkészített listához és egy meghatározott költségvetéshez. Ügyeljünk arra, hogy ne engedjünk a különféle kísértéseknek és reklámoknak az üzletekben”

 

– tanácsolta Linda Valentín.

 

Sadovská elemző szerint jó megtervezni, mit fogunk enni, főzni az ünnepek alatt.

 

„Ne felejtsük el, hogy a húsvéti ünnepek néhány napján az üzletek zárva tartanak. Ez azonban csak napok, nem hetek kérdése, amit sok szlovákiai polgár elfelejt, és sok esetben aránytalanul nagy élelmiszerkészleteket halmoz fel”

 

– mondta.

 

Vásárlás előtt ellenőrizzük a hűtőszekrényt és a „kamrát”, és kövessük nyomon az élelmiszerkészletek állapotát. Főleg a fagyasztók szoktak olyan ételeket „rejteni”, amelyek jól jöhetnek a húsvéti főzés során.

 

„Soha ne vásárolj üres gyomorral. Egy éhes vásárló gyakran megveszi azt is, amire nincs szüksége. Ügyeljen arra, hogy az élelmiszereket megfelelően tárolja a hűtőszekrényben vagy a kamrában”

 

–zárta Sadovská.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!