Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Ha javult is a helyzet az energiaválság kapcsán, ismét aggodalom jelei mutatkoznak Európa gázellátását illetően. Annak ellenére, hogy az időjárás melegebbre fordult, a decemberre vonatkozó határidős ügyletek – amelyek az év legdrágább tételei – 9 százalékot emelkedtek az elmúlt két hétben.

 

A Bloomberg szerint ez azt mutatja, hogy Európa következő téli szezonját illető aggodalmak is emelkedőben vannak. A visszafogott kereslet és a viszonylag nagy készletek egyelőre szinten tartják az azonnali árakat, a kereskedők azonban már a rivális ázsiai piacokat figyelik: ha ott fellendül a kereslet, az magával fogja vonni az európai árak emelkedését is.

 

És bár a piaci árak az év első három hónapjában 30 százalékot estek, a határidős – tehát a téli szezonhoz közelebb eső – ügyletek csökkenése jóval mérsékeltebb volt.

 

 hirdetes_810x300  

A Morgan Stanley elemzői arra számítanak, hogy a gázfogyasztás Európában az elmúlt öt év átlaga alatt marad, így Európa jóval a következő fűtési szezon előtt képes lesz feltölteni gáztárolóit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!