Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Szlovákiában olyan Ukrajnából importált búzát találtak, amelyben a gyanú szerint megnövekedett mennyiségű növényvédőszer-maradvány található. A hét végére ismert lesz annak az elemzésnek az eredménye, melyből kiderül, hogy az adott koncentrációban lévő szermaradványok hatással lehetnek-e az emberi egészségre. Erről Samuel Vlčan ideiglenesen kinevezett agrárminiszter tájékoztatott a szerdai kormányülés után.

 

„Már tavaly júliusban fokozott ellenőrzést rendeltem el az importált ukrán gabonánál. Még azelőtt, hogy megkezdtük volna az összes, ukrán gabonát szállító tranzit teherautó lezárását (2023. április 4.), viszonylag nagy mintát foglaltunk le az ukrán gabonából. Három független, akkreditált laboratórium is megerősítette a növényvédőszer-maradékok fokozott előfordulását. A hét végére lesz eredményünk arról, hogy ezek a szermaradványok koncentrációjukat tekintve hatással lehetnek-e az emberi egészségre”

 

– szögezte le.

 

Elmondása szerint óvatosságból és megelőzésképpen az adott malomban a teljes gabonatételt leállították és nem dolgozhatnak vele. „1500 tonna búzáról van szó” – mondta Vlčan, hozzátéve, hogy „az egyik nagy malmunkról van szó”.

 hirdetes_810x300  

 

Vlčan felszólított minden gabonafeldolgozót, hogy legyenek óvatosak, amikor az EU-n kívüli országokból vásárolnak mezőgazdasági termékeket, beleértve azokat is, amelyeket legálisan importálnak a Szlovák Köztársaságba. „Arra kérem a gabonafeldolgozókat, hogy ne kockáztassák jó hírnevüket” – hangsúlyozta.

 

Szerinte ha az ukrán gabona valamelyik uniós tagállam területén, például Lengyelországon keresztül jut el Szlovákiába, a kiépített ellenőrzési rendszer lehetővé teszi a felvásárlás nyomon követését.

 

„Tehát megpróbáljuk megtalálni az ilyen búza forrását. Ha azonban a búzát például Lengyelországban már megőrölték, akkor már nem tudjuk nyomon követni. Azonban még az ilyen import (liszt) esetében is végezünk szúrópróbaszerű ellenőrzéseket”

 

– tette hozzá a földművelésügyi miniszter.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!