Nyitókép: Komjáthy Lóránt

 

A gútai malomban bevizsgált ukrán búza növényvédőszer-tartalma 1000 százalékkal haladja meg a Szlovákiában engedélyezett szintet, így az sem emberi, sem pedig állati fogyasztásra nem alkalmas.

 

A szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal (ŠPVS) 1500 tonna Ukrajnából származó búzából vett mintát Gútán, melynek eredményei kedvezőtlenek a fogyasztókra és a gyártóra nézve is. Egyrészt az ebből a búzából készült liszt nem kerülhet a polcokra, másrészt a gútai malom köteles azt megsemmisíteni vagy égetéssel, vagy úgy, hogy bioüzemanyagot készítenek belőle.

 

Az ŠVPS már informálta az európai Rapid Alert Systemen keresztül az összes EU-s tagállamot a veszélyről.

 

 hirdetes_300x300  

A mezőgazdasági minisztérium már korábban közölte, hogy minden Ukrajnából származó gabona és liszt esetében, melyet Szlovákiában tárolnak, biztosítja a mintavételt. A tárca közlése szerint Samuel Vlčan miniszter tájékoztatja az ukrán nagykövetet a kialakult helyzetről, ahogy a többi V4-es tagországot, valamint Románia és Bulgária mezőgazdasági minisztereit is. A tárcavezetők pénteken az olcsó ukrán termények behozatala kapcsán ülnek össze a piacvédelem megtárgyalása céljából.

 

A szlovák mezőgazdasági tárca a jelen helyzetben semmilyen ukrán termény, vagy abból készült termék importját sem ajánlja.

 

Vlčan közlése szerint az ukrán gabonából készült termékek, ha Magyarországról vagy Lengyelországból érkeznek, csak azután kerülhetnek a szlovákiai üzletek polcaira, ha átestek a kötelező ellenőrzéseken.

 

Jozef Bíreš, az ŠVPS igazgatója a másik oldalon az RTVS-nek nyilatkozva elismerte, hogy ezekben az esetekben sem tudják 100 százalékos biztonsággal kiszűrni a növényvédő szerekkel fertőzött termékeket és gabonát.

 

A szlovákiai termelők már tavaly felhívták a figyelmet az ukrán gabona kontrollálatlan áradatára az országban. Martina Debnárová, a szlovákiai Gabonatermesztők Szövetségének titkára felhívta a figyelmet arra, hogy például a Lengyelországban ukrán gabonából készített lisztet nem lehet kiszűrni a szlovák üzletek polcain, ugyanis nincs feltüntetve rajtuk a gabona származási helye – azzal, hogy Lengyelországban őrölték és csomagolták, lengyel termékké válik.

 

Vlčan miniszter ezzel kapcsolatban csak annyit tudott tanácsolni, hogy a vásárlók keressék a csomagoláson, hogy szlovák gabonából készült-e az adott termék.

 

spravy.rtvs.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.