Nyitókép: Unsplash/Paz Arando

 

A kormány hétfői online ülésén jóváhagyta az ukrán gabona és egyes mezőgazdasági áruk Ukrajnából történő behozatalának tilalmát, de Szlovákián keresztüli átszállítását nem. Erről az ideiglenesen kinevezett agrárminiszter, Samuel Vlčan tájékoztatott a kormányülés után. A kormányhatározat szerint a tilalom április 19-től lép hatályba.

 

„A mai napon benyújtottam a kormánynak, és a kormány jóváhagyta a válogatott, Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek és élelmiszerek behozatalának megtiltására vonatkozó javaslatot. Ezzel egyidejűleg benyújtottam a kormánynak, és a kormány jóváhagyta az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszer-szállítmányok tranzitjára vonatkozó különleges rendszer bevezetését”

 

– magyarázta a földművelésügyi miniszter.

 

Elmondása szerinte ez a szlovák agrár- és élelmiszeripari ágazatot, különösen a fogyasztók egészségének védelmét szolgáló intézkedés.

 hirdetes_810x300  

 

Breaking: Szlovákia leállítja az ukrán gabona behozatalát

 

„Lengyelország nagyon szigorú tilalmat alkalmazott, nekünk pedig reagálnunk kellett annak érdekében, hogy megvédjük a szlovák piacot azokban a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekben, ahol saját önellátásunk biztosított“

 

– jegyezte meg Vlčan, hozzátéve, hogy a listákat elsősorban a termelés egészségügyi biztonságára tekintettel határozták meg.

 

„A mai határozattal a kormány nem tiltja be a szolidaritási folyosókon keresztül a kikötőkbe történő átszállítást, hogy az Ukrajnából az EU-n kívüli harmadik piacokra szánt termelés folytatódhasson“

 

– tette hozzá Vlčan.

 

A földművelésügyi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy javasolja a kormánynak az Ukrajnából származó válogatott mezőgazdasági termékek és élelmiszerek Szlovákia területére történő behozatalának tilalmát, nevezetesen a gabonaféléket, cukrot, szárított takarmányt, vetőmagot, komlót, lent és kendert, gyümölcsöt és zöldséget, feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékeket, valamint  bort, mezőgazdasági eredetű etil-alkoholt, mézet és méhészeti termékeket is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!