Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Magyarország és Lengyelország szombaton június végéig betiltotta az ukrán gabona importját saját agrárpiacuk védelmében. Hasonló intézkedést fontolgat Bulgária is.

 

Javor Gecsov bolgár mezőgazdasági miniszter Budapest és Varsó hivatalos döntését követően jelentette be, hogy a bolgár kabinet is foglalkozik ezzel a lehetőséggel.

 

Vasárnap az Európai Bizottság élesen bírálta a magyar és lengyel kormányt az egyoldalú lépése miatt. Annak ellenére, hogy a Bizottság az Ukrajna iránti szolidaritás jegyében megtagadta azt a kérést, hogy felfüggessze az ukrán mezőgazdasági termékek vám- és kvótamentességét, amely az ukrán gabonadömpingért felelős. Hasonló probléma alakult ki egyébként a hús- és tojáspiacon is.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukrán gabona beengedése az Európai Unióba névleg azt a célt szolgálja, hogy a szegény afrikai országokhoz eljusson a gabona, és így elkerülhessék az élelmezési válságot. Ám az ENSZ hivatalos adatai szerint az export elsődleges kedvezményezettjei a nyugat-európai országok, Kína, Törökország és India – Afrikába összehasonlíthatatlanul kevesebb termény jut el.

 

Korábban hat közép-európai ország (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Bulgária és Románia) levélben kért kompenzációt a Bizottságtól a gazdák támogatására, akik az ukrán gabonadömping miatt nem tudják eladni terményeiket. Brüsszel csak három országnak ítélt meg kompenzációt elenyésző, 53 millió eurós értékben.

 

Szlovákia egyelőre Brüsszelre vár, a kormány azonban erre a hétre rendkívüli ülést tervez. Kétséges, hogy lesz-e előrelépés, hiszen mind migráció, mind energiaválság tekintetében a szlovák kormány hajlandó volt hónapokat várni a „közös európai” megoldásra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!