Nyitókép: körkép.sk/KL

 

Összesen 100 millió euró értékben készít elő kompenzációkat az Európai Bizottság az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdászai számára. Ezenfelül olyan intézkedések előkészítésén is dolgoznak, amelyek korlátoznák az ukrán gabona behozatalát a közös, uniós piacra.

 

Idáig a Bizottság kritizálta azokat az országokat, amelyek egyoldalú lépéseket tettek. Az ukrán gabona behozatalát az utóbbi napokban Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is betiltotta, ma pedig Bulgária is csatlakozott hozzájuk, miközben Románia is fontolgatja. Ellenben Csehország például jelezte, hogy nem tervezi az import betiltását.

 

Az Európai Bizottság a tervezett korlátozásokat „megelőző intézkedéseknek” nevezi és néhány gabona és olajos mag behozatalának tilalmát jelentené – például a búza, kukorica, napraforgó és repce.

 

 hirdetes_300x300  

Az olcsó és kétes minőségű ukrán gabona valósággal elárasztotta Közép-Európát, holott eredetileg a szegény afrikai és közel-keleti országokba kellett volna szállítani őket. Az európai gazdák azt követelik az EU-tól, hogy vezessen be korlátozó intézkedéseket, mert az olcsó ukrán gabona ellehetetleníti a hazai termelőket.

 

Valdis Dombroviskis, az EB egyik alelnöke szerdán tárgyal Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Ukrajna gazdasági minisztereivel a témában.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!