Nyitókép forrása: vitaflora.sk

 

Amint arról korábban a Körképen is beszámoltunk, aggályok merültek fel a gútai malomban készült liszt minőségével kapcsolatban, mikor kiderült, hogy növényvédő szerrel fertőzött ukrán búzát vásároltak. A problémára az Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hivatal hívta fel a figyelmet és komoly sajtóvisszhangot is kapott az ügy.

 

A gútai malom természetesen tagadta a vádakat és mindenkit biztosított arról, hogy termékeik minősége megfelel a felállított standardoknak. A mezőgazdasági minisztérium több országgal karöltve úgy döntött, hogy importtilalmat vezet be az ukrán gabonára és az abból készült lisztekre.

 

Ezzel kapcsolatban több szakértő is figyelmeztetett, hogy az import liszt esetében, ha az például Lengyelországból érkezik, senki sem tudja biztosan megmondani, hogy nem ukrán gabonából készült-e, mivel csak a származási ország van feltüntetve a csomagoláson.

 

 hirdetes_810x300  

Hétfőn Samuel Vlčan megbízott mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a teszteredmények azt mutatják, hogy a Gútán készült liszt nem szennyezett és nem káros az egészségre. Tehát nincs rá ok, hogy az emberek ne vásárolják a malom termékeit.

 

Vlčan szavai szerint a globálisan, minden érintett termékkódú liszten elvégzett ellenőrzések idáig nem bizonyítottak semmilyen szennyeződést.

 

„Egyetlen kilogramm lisztet sem kellett kivonnunk a forgalomból. Továbbra is folytatni fogjuk az intenzív ellenőrzéseket, továbbra is érvényes a tilalom az ukrán gabona behozatalára”

 

hangsúlyozta Vlčan.

 

Az Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hivatal közlése szerint jelenleg 26 fajta gútai lisztet elemeztek, és mindegyik minta rendben volt.

 

A gútai malomban lévő élelmiszerbúzából is vettek öt mintát, egy eseten kívül, amelyre figyelmeztettek, minden eredmény normán belül van a hivatal szerint.

 

A malom egyébként fellebbezett a hivatal április közepei elemzése ellen, azzal érvelve, hogy saját ellenőrzésük eredményei mást mutatnak. Ebben az ügyben az Európai Bizottság koppenhágai laboratóriuma dönt majd. A hivatalos eredményig az ŠPVS leblokkolta a szerintük fertőzött 1500 tonnányi búzát.

 

A hivatal közlése szerint továbbra is célirányos ellenőrzéseket végeznek majd az egész ország területén, ám nemcsak a lisztet, hanem a baromfihúst is bevizsgálják majd, mivel ezt is nagy mennyiségben importálják az országba.

 

spravy.rtvs.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!