Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Az Ukrajnából érkező és származó gabonára vonatkozó tiltást enyhíteni fogják. Az intézkedést a kormány még áprilisban jelentette be az EU-ban tiltott növényvédőszerrel fertőzött ukrán gabona megjelenése, és a közép-európai mezőgazdaságokra gyakorolt negatív hatás miatt. Két hét telt el, a szlovák kormány máris enyhít a feltételeken, az Európai Bizottság vonatkozó jogszabályára hivatkozva.

 

Nem mintha nem a Bizottság lett volna az, amely kvóta- és vámmentességet adott az ukrán mezőgazdasági termékek importjára, mit sem törődve a közép-kelet-európai (benne a szlovák) ágrárágazatokra gyakorolt negatív hatással.

 

Kedden azonban az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozóján olyan alku született, ami elvileg megóvhatja a közép-kelet-európai agrárpiacokat az ukrán gabonától, cserébe pedig az egyoldalú importtilalmat bevezető országok (Szlovákia, Lengyelország, Románia és Magyarország) kötelezték magukat saját intézkedéseik felfüggesztésére. Ez pedig hatással van a szlovák kormány eredeti döntésére is.

 

 hirdetes_810x300  

„Az Európai Bizottság rendelete a tiltást csak az ukrán vagy ukrán származású mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek szűkebb körére értelmezi, mint ahogy a kormány vonatkozó határozata április 17-én, ezért a tiltást be kell szűkíteni a búzára, kukoricára, repcemagra és napraforgómagra”

 

közölte a szlovák agrártárca.

 

A Bizottság május 2-án hozott határozatot arról, mely termények esetében lehet importtiltással élni.

 

A Brüsszel által elfogadott határozat értelmében az ukrán gabona és mezőgazdasági termékek szabad áramlása az EU területén június 5-ig továbbra is garantált, kivéve öt tagállamok: Szlovákiát, Magyarország, Bulgáriát, Lengyelországot és Romániát. Eredetileg Csehország is a kritikusok között volt, most nem szerepel a „súlyos [mezőgazdasági] logisztikai problémákkal sújtott” országok közé.

 

A Bizottság rendelete elvileg a későbbiekben kiegészül a fentebb említett öt ország gabonadömping miatt kárt szenvedő gazdáinak kárpótlásával is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!