Nyitókép: TASR – Martin Baumann

 

Az öregségi nyugdíjasok már májusban megkapják az első szülői nyugdíjat. Az állam több mint 850 ezer idősnek összesen 260 millió eurót fizet ki a nyugdíja mellé. Erről Milan Krajniak ideiglenesen megbízott munka-, szociális- és családügyi miniszter tájékoztatott Michal Ilkoval, a Szociális Biztosító vezérigazgatójával közösen.

 

„Tájékoztatni szeretném Önöket, hogy már májusban mintegy 852 ezer öregségi nyugdíjast fizetünk ki. A jogosultság 240 ezer öregségi nyugdíjas esetében nem merült fel, és 60 ezer öregségi nyugdíjas igényét még egyedileg kell elbírálni”

 

– magyarázta Krajniak. Elmondása szerint összesen 1,15 millió igényt bíráltak el.

 

„2023 májusától 260 millió eurót fizetünk ki, ebből 637 ezret számlára, 214 ezret pedig postai úton” – részletezte az ideiglenesen kinevezett munkaügyi miniszter.

 

 hirdetes_810x300  

„Májusban több mint 850 ezer szülői nyugdíj folyósítására kerül sor, ebből 201 ezer szülői nyugdíjban részesülő személy már megkapta a támogatást, mégpedig május 2-án és 4-én, valamint május 6-án, amit logikus okokból a mai napra helyeztünk át”

 

– tette hozzá a Szociális Biztosító vezérigazgatója.

 

Krajniak emlékeztetett arra, hogy a szülői nyugdíjat úgy alakítják ki, hogy az összeg első részéből, azaz a járulékok maximum 3%-ából 1,5% az anyához, 1,5% pedig az apához kerüljön, amennyiben jogosultak az öregségi nyugdíjra.

 

„A másik ok, amiért bevezettük a szülői nyugdíjat az, hogy mérsékeljük azokkal az anyákkal szembeni diszkriminációt, akik több dolgozó gyermeket neveltek fel. Paradox módon azáltal, hogy ők gyerekeket neveltek, akkoriban sokkal kisebb járulékot fizettek a nyugdíjrendszerünkbe, és ezért alacsonyabb a nyugdíjuk. Ezt a diszkriminációt mérsékeli a szülői nyugdíj”

 

– magyarázta.

 

 „2023-ban a 2021-ben befizetett járulékok alapján fizetjük ki a szülői nyugdíjat. Ezen járulékok szerint pedig az egy gyermek után járó szülői nyugdíj maximális összege 261,60 euró. Idén a szülői nyugdíjat egyben fizetik ki”

 

– húzta alá Krajniak. Jövő évtől havonta folyósítják a szülői nyugdíjat a rendszeres öregségi nyugdíj mellé.

 

Krajniak hozzátette, hogy a szülői nyugdíj folyósítása a gyermek számára semmilyen módon nem növeli az adókat és nem csökkenti a várható öregségi nyugdíj jövőbeni összegét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!