Nyitókép: pxhere.com

 

Több módosítással, de jóváhagyta a parlament a Sme rodina törvényjavaslatát, mely szerint a rendőrként, katonaként dolgozók szülei is jogosultak lesznek az ún. szülői bónuszra, melyet idén májusban már több mint 800 ezer szlovákiai nyugdíjasnak folyósított a Szociális Biztosító.

 

Az eredetileg Milan Krajniak volt munkaügyi miniszterhez köthető törvényjavaslathoz több képviselői módosító javaslat is érkezett. Ezek szerint már idén júliusban valorizálják a nyugdíjakat. A nyugdíjasok így 10,6 százalékos nyugdíjemelést kapnak már most nyáron, míg eredetileg csak 2024 januárjában került volna sor a nyugdíjak valorizációjára. A javaslatot Erik Tomáš (Hlas-SD) nyújtotta be.

 

Szintén megszavazta a parlament Petra Krištúfková (Sme rodina) javaslatát a családi pótlék (rodičovský príspevok) rendkívüli emeléséről. Mint ismert, a családi pótlékot is csak januárban emelik, a javaslat értelmében azonban már idén augusztusban sor kerül az emelésre. Azok az anyasági szabadságon lévő anyák, akik gyermekük születése előtt dolgoztak, szeptemberben 473,30 eurót kapnak majd számlájukra az eddigi 412 euró helyett. Azok az anyák, akik nem dolgoztak 345,20 euró családi pótlékot kapnak majd.

 

 hirdetes_300x300  

A törvényjavaslatot 126 jelenlévő képviselőből 114-en támogatták.

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.