Nyitókép: SITA/Martin Havran

 

Az idei tavaszi fagyok túl korán köszöntöttek be, így az általános intézkedések sem voltak elegendőek. Ennek az lesz eredménye, hogy rendkívül rossz lesz a termés sárgabarackból, cseresznyéből, szilvából és eperből. A vásárlóknak mélyebbre kell majd nyúlniuk a pénztárcájukban, ha kedvenc gyümölcseikből szeretnének vásárolni az üzletekben – írja a TvNoviny.sk.

 

Az idei gyümölcstermés katasztrofális lesz. Sárgabarackból akár 80, őszibarackból 60 százalékkal, cseresznye- és szilvatermésből 40 százalékkal kevesebb lesz az országos hosszú távú átlaghoz képest, az alma- és körtetermésből pedig az ötödével lesz kevesebb.

 

Ennek oka az időjárás és a kora tavaszi fagyok. Az intézkedések az idei körülmények között nem voltak elegendőek, a termelőknek pedig nincs pénzük jobb technológiákra.

 hirdetes_810x300  

 

Ötödével nőnek az árak

 

Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke elmondta, a probléma az volt, hogy nagyon korán jöttek a fagyok. Nagy tömegű sarkvidéki levegő hullott Európa területére.

 

„Általában fűtést használunk. Ez segít, ha később érkeznek a tavaszi fagyok, és a hideg levegő leszáll. Fűtéskor növeljük a hőmérsékletét, vagy a helikopteres módszert használjuk, amellyel a földhöz nyomjuk a meleg levegőt. Idén a meleg levegő folyamatosan felszállt, és ilyen körülmények között nem működött a fagyvédelem. Valamit sikerült megmentenünk, de ez óriási költséget jelentett gyengébb eredménnyel”

 

– mondta Varga.

 

Varga szerint a kiesésnek nem lenne jelentős hatása az árakra, ha csak Szlovákiában lenne probléma. Azonban az egész európai termés érintett. Spanyolországban és Olaszországban is kevesebb lesz a sárgabarack és a melegkedvelő gyümölcs. Varga szerint tíz-húsz százalékkal drágulnak a gyümölcsök üzleteinkben.

 

Az államtól nem számítanak támogatásra

 

A klímaválság miatt hazánkban is egyre gyakoribbak az időjárási ingadozások. Ezért valószínűleg a jövőben is előfordulnak hasonló fagyok.

 

Varga nem sok segítséget vár az államtól. „Nem vagyunk naivak, és nem gondoljuk, hogy az állam kompenzálni fogja a kieséseket. Nincs miből” – véli Varga. Szerinte csak a piac mentheti meg a gyümölcstermesztőket, és az emberek, akik hajlandóak lesznek többet fizetni a jó gyümölcsért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.