Nyitókép: Getty Images/iStock

 

Július elejétől nehezebb lesz hozzájutni a korengedményes öregségi nyugdíjhoz. Júliustól 375,10 euróról 430,30 euróra emelkedik a Szociális Biztosító által megítélt korengedményes nyugdíj minimális összege.

 

A munkaügyi minisztérium becslése szerint emiatt az idén megközelítőleg 500 kérelmező nem lesz jogosult korkedvezményes öregségi nyugdíjra. A kérelmezők korengedményes nyugdíja ugyanis alacsonyabb lenne, mint 430,30 euró, ezért a Szociális Biztosító nem ismerné el nekik a korkedvezményt.

 

A létminimum összegének emelkedése

 hirdetes_300x300  

 

A korengedményes öregségi nyugdíj legkisebb összege a létminimum összegének emelése miatt emelkedik. Az korengedményes öregségi nyugdíjra való jogosultság egyik feltétele, hogy annak összege egy nagykorú természetes személy létminimumának legalább 1,6-szorosa legyen.

 

Ezenkívül legalább 15 év nyugdíjbiztosítás megléte szükséges. További feltétel, hogy legfeljebb két év legyen a nyugdíjkorhatár betöltéséig, vagy legalább 40 ledolgozott év. A törvény ugyanakkor meghatározza, hogy mely időszak minősül ledolgozott évnek.

 

A ledolgozott 40 évbe nem számít bele a tanulmányi időszak, a munkanélküliség, a politikai vagy szakmai képzés, valamint a nyugdíjbiztosítás utólagos kifizetése a tanulmányi időszakra és az álláskeresés időszakára.

 

 Ki jogosult a korengedményes nyugdíjra?

 

Ha a biztosított legalább 40 év ledolgozott évvel rendelkezik, nem vonatkozik rá az a feltétel, hogy a nyugdíjkorhatár eléréséhez legfeljebb két éve legyen hátra. Ha a biztosított több mint két évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt kéri a korengedményes öregségi nyugdíjat, akkor a nyugdíjjogosultságának megítéléséhez először meg kell ítélni, hogy hány ledolgozott évvel rendelkezik. Ha legalább 40 év ledolgozott évet szerzett, akkor abban az esetben lesz jogosult a korkedvezményes öregségi nyugdíjra, ha a korengedményes öregségi nyugdíjának összege meghaladja a létminimum 1,6-szorosát.

 

A korengedményes öregségi nyugdíj összege – ha a biztosított legalább 40 ledolgozott évvel rendelkezik, függetlenül attól, hogy mennyi év hiányzik még neki a nyugdíjkorhatár eléréséig – minden megkezdett 30. napon 0,3% százalékkal csökken az öregségi nyugdíj betöltéséig.

 

Ha a biztosított nem rendelkezik 40 ledolgozott évvel, és abban az időszakban kéri a korkedvezményes nyugdíjat, amikor az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt még legfeljebb két év van hátra, korengedményes nyugdíjának összege minden megkezdett 30. napon 0,5%-kal csökken.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!