Nyitókép: SITA

 

Az Euro 7-es károsanyag-kibocsátási szabvány bevezetésének várható elhalasztása miatt a Škoda Auto mladoboleslavi autógyártó vállalat nem zárja be gyártócsarnokát. Ezzel 3000 ember elbocsájtását sem kell megejteni a korábban bejelentettekhez képest. A cégnek nem kell idő előtt leállítania a Fabia, Scala és Kamiq modellek gyártását. Martin Jahn, a Škoda Auto értékesítési és marketing igazgatótanácsának tagja mondta ezt az E15 újságnak adott interjújában.

 

Jahn márciusban a cseh televízióban még a gyártási korlátozásoktól beszélt. Ekkor még fennállt a veszélye annak, hogy 2025 közepétől az Euro 7-es szabvány bevezetésre kerül a személygépjárművekre vonatkozóan is.

 

 hirdetes_810x300  

„Az Európai Bizottság és a tagállamok képviselői nyilván mára megértették, hogy ez egy teljesen irreális határidő. Most a jóváhagyástól számítva a bevezetés időtartamának kitolásáról tárgyalunk, ami két-öt év is lehet. Ha ez megtörténik, akkor nem kell bezárnunk egyetlen gyártókapacitást sem, nem bocsátunk el senkit, így a modellek gyártását sem fejezzük be idő előtt”

 

– mondta a cégvezető.

 

A Škoda Auto már bejelentette, hogy a szabvány bevezetése különösen a kisebb gyártású autók árát emelné meg több tízezer koronával, amik így eladhatatlanná válnának. A kis modellek ára 450 000 CZK-tól indulna, ami a Škoda képviselői szerint elfogadhatatlan a vásárlók számára. A szigorúbb károsanyag-kibocsátási szabvány gyors bevezetésének hatásait más, Csehországban gyártó autógyártó cégek is megéreznék. Az évente legyártott 1,2 millió járműből az eredeti Euro 7-es változat átvétele után nem lehetne 300-400 ezer kisebb és kedvezőbb árú autót gyártani – közölte korábban az Autóipari Szövetség.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!