Nyitókép: www.weinburgenland.at

 

A borászok kénytelenek alkalmazkodni a hőséghez és a szárazsághoz, ezért kezd kiszorulni a domináns zöld veltelini, és teret hódít a furmint. A növekvő hőmérsékletek miatt Ausztriában sok bor íze változóban van. Emiatt néhány borász új szőlőfajtákra próbál átállni.

 

“Augusztusban sokszor itt olyan meleg van, mint egy sütőben. Fiatal korom óta a szüreti időszak már hat héttel kitolódott. Nem értem meg azt, aki nem veszi észre a klímaváltozást.”

 

– mondta az Euronewsnak Günter Triebaumer borász. A nyári hőségben a bor veszít a savasságából, és kevésbé friss az íze. Így jött képbe az errefelé kevésbé ismert furmint.

 

„A furmint késői érésű. Így az augusztusi hőségben, amikor a már megérett fajták elkezdenek cukrot tárolni és veszíteni a savasságukból, a furmint még biztonságban van, hiszen később érik.”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta a borász. A klímaváltozás miatt egyre több osztrák borász érdeklődik a furmint iránt. Az elmúlt nyolc évben megháromszorozódott a termesztése. Nemzetközi szinten az osztrák borok környezettudatos és magas minőségű termékeknek számítanak. Az utóbbi időszakban az export rekordot ért el.

 

„Az export szempontjából a zöld veltelini és a rizling a két legfontosabb képviselője Ausztriának.”

 

– közölte Francesco Nardo bécsi borkereskedő. A zöld veltelini jelenleg az osztrák szőlőföldek egyharmadát foglalja el. A hőség miatt azonban sok borász hátat fordíthat a legnagyobb exportterméknek.

 

„Talán kevesebb ilyen könnyű zöld veltelini lesz, és inkább erősebb borok készülnek belőle.”

 

-véli Michaela Griesser, a Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemének munkatársa. A szőlőtermesztési szakértő szerint a borok világa most nagy változásban van egész Európában.

 

„Már Svédországban is vannak szőlőültetvények, nyugodtan mondhatjuk, hogy a határok elmosódnak. Az eddig is termő területeken pedig ha túl meleg lesz, lehet, hogy szőlő helyett valami más növényt ültetnek.”

 

– tette hozzá Michaela Griesser. Ausztria több részén eddig túl hideg volt a szőlőtermesztéshez. A klímaváltozás azonban lehetőséget teremtett erre az Alpokban is: több területen új fajokat lehet kipróbálni. Günter Triebaumer borász mostanában már nemcsak a furminttal kísérletezik, hanem egy másik fajtával: a Petit Manseng-nal is:

 

„Amit a furminttal és az augusztusi hőséggel kapcsolatban mondtam, az még inkább igaz a Petit Mansengra, amely augusztusban még teljesen zöld, semennyi cukrot nem tartalmaz, így az augusztusi hőség nem árt neki.”

 

A fajták mellett van egy másik jelentős változás, amelyet a klímaváltozás okoz a borászoknak, mégpedig az, hogy egyre nagyobb szükség van mesterséges öntözésre.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!