Nyitókép: Getty Images

 

Egy tipikus szlovák háztartás nettó vagyona 2017 és 2021 között csaknem 40 százalékkal, 97 ezer euróra nőtt.

 

Ez a növekedés reálértékben is jelentős volt, és leginkább a fiatalok, valamint a legalacsonyabb jövedelmű háztartások körében volt tapasztalható. A vagyon növekedéséhez a legnagyobb mértékben az ingatlanárak magas emelkedése járult hozzá.

 

A fő lakóhellyel rendelkező háztartások aránya továbbra is nagyon magas, 90%-os szinten maradt. Ez következik a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) által közzétett, a háztartások pénzügyeivel és fogyasztásával foglalkozó felmérések 4. hullámának eredményeiből.

 hirdetes_300x300  

 

Lakáshitelek

 

Tízből kilenc háztartás tartotta pénzeszközét bankbetétben, és csak kevesebb, mint hat százalékuk vett részt a pénzügyi piacon, és fektetett be más, kevésbé konzervatív pénzügyi eszközökbe, például részvényekbe vagy kötvényekbe.

 

Míg 2017-ben megközelítőleg minden ötödik háztartás rendelkezett lakáshitellel, 2021-ben már minden negyedik, a 44 év alatti háztartások esetében pedig majdnem minden második. Emellett 2017 és 2021 között 32 ezerről 35 ezer euróra nőtt a fennálló lakáshitelek volumene.

 

Éves bruttó jövedelem

 

A háztartások eladósodottságának szerkezete is megváltozott. A nem lakáshitel-tartozás állománya több mint 21 százalékról 18 százalék alá csökkent ezen időszak alatt.

 

Egy tipikus szlovák háztartás éves bruttó jövedelme 2017 és 2021 között 31 százalékkal, 21 ezer euróra nőtt. A jövedelmek növekedése kiegyensúlyozott volt a társadalmi-gazdasági csoportok között, csak a fiatal háztartások értek el lényegesen magasabb jövedelmet. Nyolc százalékponttal 40 százalékra nőtt azon háztartások aránya, amelyek 2021-ben képesek voltak spórolni.

 

A felmérés 2021 nyarán és őszén készült a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának együttműködésben. 2 174 szlovákiai háztartásból álló reprezentatív minta vett részt benne.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!