Nyitókép: SITA

 

Az európai versenyszférában számolt átlagbér idén 9,8 százalékkal, 1683 euróra (40 324 koronára) nőtt Csehországban éves összevetésben. A koronavírus-járvány kezdete óta a cseh bérek megközelítették a német béreket, míg a Cseh Köztársaság és Ausztria közötti különbség nőtt. A Visegrádi Csoport (V4) országai közül Csehországban a legmagasabb az euróban kifejezett átlagbér, derül ki a Mazars tanácsadó cég éves jelentéséből, amely 22 közép-kelet-európai ország adórendszerét hasonlítja össze.

 

Közép-Kelet-Európában a legmagasabb átlagkereset Ausztriában van, mégpedig 4497 ​​euró, ezt követi Németország 4045 euróval. A legalacsonyabb bér ellenben Koszovóban van, ahol eléri a 400 eurót, illetve Ukrajnában, ahol 469 euró.

 

 hirdetes_300x300  

A cseh statisztikai hivatal adatai szerint Csehországban az idei első negyedévben éves szinten 8,6 százalékkal, 41 265 koronára emelkedett az átlagbér. Reálértéken, az inflációt is figyelembe véve, 6,7 százalékkal csökkent.

 

Az elmúlt három évben 23 százalékkal nőttek az euróban kifejezett bérek Csehországban. Csehország 2021-ben közel került Németországhoz, amikor 34 százalékon állt, most pedig 44 százalékon. Ellenkezőleg, a különbség Ausztriához képest az ottani bérszint 44 százalékáról 37 százalékra nőtt.

 

A tanulmány szerint az euróban számolt átlagbérek a legtöbb vizsgált országban nőttek az elmúlt évben. Ezzel szemben Németország, Észtország, Görögország és Szlovénia csökkenésről számolt be.

 

A V4 országok közül Lengyelországban nőtt a leggyorsabban az átlagbér, mégpedig 11 százalékkal 1439 euróra. Szlovákiában kilenc százalékkal 1296 euróra, Magyarországon hat százalékkal 1445 euróra nőtt.

 

A tanulmány továbbá megállapítja, hogy a vizsgált országokban a jövedelemadó mértéke az elmúlt évben inkább csökkent, de az egyes államok között vannak eltérések. A megkérdezett országok fele egykulcsos adót alkalmaz a természetes személyek jövedelmére, ahol az adózás 10-20 százalék között mozog. Más országok progresszív adózást alkalmaznak, és például Ausztriában, Németországban és Szlovéniában a legmagasabb adókulcs eléri az 50 százalékot. Csehországban két személyi jövedelemadó kulcs van. Az alap 15 százalékos, a megemelt 23 százalék pedig az átlagbér négyszerese feletti keresetekre vonatkozik.

 

A tanulmány figyelembe veszi a kötelező munkáltatói járulékokat is. Átlagosan 15 százalékos részesedésük a bruttó bérekből a vizsgált országokban, de az országok között nagyok az eltérések. A legalacsonyabb munkáltatói járulék Litvániában van, ahol a bruttó fizetés 1,77 százaléka. Csehországban tavaly 24,8 százalék volt  76 330 euró éves jövedelemig. Szlovákiában a járulékmérték 35,2 százalékot ért el.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!