Nyitókép: SITA

 

A Z generáció és a millénium tájékán születetteknek megváltozott a viszonya a munkához. Aggódnak a pénzügyeik, a klímaváltozás miatt, valamint mentális egészségükkel kapcsolatban. Nagy hangsúlyt fektetnek a munka és a magánélet közti egyensúly fenntartására, ami az egyik fő szempont a munkáltató kiválasztásánál is. Ez derül ki a Deloitte tanácsadó cég felméréséből, amelyet a világ 44 országában 22 000 válaszadó alapján végeztek.

 

A család és a barátok után a Z generáció 49 százaléka, a millenniumiak 62 százaléka számára a munka központi szerepet játszik az identitás megőrzése szempontjából. Mindkét generáció azt szeretné, ha a munkáltatók jobb karriernövekedési lehetőségeket kínálnának a részmunkaidős alkalmazottak számára, és rugalmasabb munkaidőre lenne lehetőség a munka és a magánélet közötti egyensúly jobb támogatása érdekében.

 

 hirdetes_810x300  

A hibrid üzemmódban (szerk. megj. otthonról és munkában) dolgozó válaszadók háromnegyede fontolóra venné a munkahelyváltást, ha véglegesen vissza kellene térnie az irodába.

 

„Fontos, hogy a munkaadók megértsék a mai fiatalokat. Azok a vállalatok, amelyek nyitottak és nem félnek új megoldásokat keresni, segíthetnek a tehetséges alkalmazottak megtartásában, a bizalom építésében, a termelékenység növelésében, és ennek következtében a vállalat értékének növelésében”

 

– mondta Ivana Lorencovičová, ügyvezető partner, a cseh és szlovák Deloitte részéről.

 

Mindkét generáció legnagyobb társadalmi problémája a magas megélhetési költségek. A megkérdezettek fele azt mondta, hogy fizetéstől fizetésig él. Mindkét generációból tízből négy interjúalanynak van mellékállása a főállás mellett. A Z generáció 46 százaléka és a millenárisok 39 százaléka érzi magát stresszesnek az idő nagy részében. Az okok a pénzügyek, a családtagok rendszeres gondozása, a munka-magánélet rossz egyensúlya és a nagy munkaterhelés.

 

A válaszadók 60 százaléka aggódott a környezet miatt. Különféle fenntartható intézkedéseket tesznek, például elektromos járműveket vásárolnak vagy kerülik a vezetést, vegetáriánus vagy vegán étrendet fogyasztanak, és inkább használt ruhákat vásárolnak. Néhányan úgy döntöttek, hogy kevesebb gyermeket vállalnak, vagy gyermektelenek maradnak. A válaszadók több mint fele a környezeti hatásokat kutatja, mielőtt állást vállalna. Minden hatodik válaszadó munkahelyet vagy iparágat váltott éghajlati aggályok miatt.

 

Štandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!