Nyitókép forrása: SITA/Kai Pfaffenbach/Pool via AP

 

Ismét kamatot emelt az Európai Központi Bank az infláció elleni harc jegyében, így már zsinórban nyolcadik alkalommal hajtott végre kamatemelést az EKB. Ráadásul Christine Lagarde EKB-elnök azt is jelezte, hogy lesz még kamatemelés idén.

 

A bank döntése értelmében június 21-től

  • az irányadó refinanszírozási kamatláb százalékpontra,
  • az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábai 4,25 százalékpontra,
  • a betéti kamatok kamatlábai pedi pedig 3,50 százalékpontra emelkednek.

 

Az EKB kamatemelése mögött az a szándék áll, hogy minél hamarabb 2 százalékosra csökkentse az eurózóna inflációs rátáját. Az infláció az elmúlt hetekben ugyan enyhén csökkent, de még mindig úgy néz ki, hogy tartósan magasan maradna beavatkozás nélkül.

 

 hirdetes_300x300  

Az EKB előrejelzése szerint idén 5,1 százalékos maginflációval számolnak, miközben a gazdasági növekedés 0,9 százalékos lesz (ami bár jobb, mint korábban jósolták, de továbbra sem túl reménykeltő). 2024-ben 3 százalékos maginfláció mellett 1,5 százalékos, 2025-ben 2,3 százalékos infláció mellett 1,6 százalékos gazdasági bővüléssel számolnak az EKB-ben.

 

Érdemes kiemelni, hogy Lagarde arra szólította fel a nemzeti kormányokat, hogy vonják vissza a lakosság és vállalkozások terheit enyhítő támogatási programokat, amelyeket az energiaválság miatt vezettek be. Fontos kapcsolódási pont, hogy Szlovákia szakértői kormánya Ódor Lajos vezetésével a kormányprogramban épp az energiaválság hatásait enyhítő költségvetési tételek „konszolidálását” tervezi.

 

Lagarde egyébként a túlságosan nagy béremeléseket is rossz szemmel nézi, mert az is inflációs hatással bírhat. Az inflációs nyomás mellett csökkent a hitelek kihelyezése is az idei év első felében.

 

Az EKB elnöke a csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján nem adott egyértelmű választ arra, hogy milyen gazdasági mutatók esetén hagyna fel a kamatemelésekkel – így gyakorlatilag semmi kézzelfogható viszonyítási pontot nem adott a jövőre nézve.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!