Nyitókép: Getty Images

 

Idén július elejétől több tíz euróval emelkednek a minimálnyugdíj összegei. Ha egy nyugdíjas élete során 30 év nyugdíjbiztosításra tett szert, akkor a nyugdíjminimum összege a jelenlegi 334,30 euróról 365,70 euróra emelkedik.

 

35 év nyugdíjbiztosítással a nyugdíjminimum 37,20 euróval 392,60 euróra emelkedik. Ha egy nyugdíjas 40 év nyugdíjbiztosítást szerzett, akkor a nyugdíja július elejétől 422,10 euró lesz a jelenlegi 378,50 euró helyett.

 

Rendkívüli emelés

 hirdetes_810x300  

 

Az emelt összegű minimálnyugdíjakat a Szociális Biztosító az idei júliusi pótlékkal együtt augusztusban fizeti ki a nyugdíjasoknak. Erről sajtóközleményben tájékoztatott Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

 

Mivel idén július 1-jétől 10,6 százalékkal emelkedik a nyugdíj, először a nyugdíj megemelkedik, és csak e rendkívüli nyugdíjemelés után állapítják meg a minimálnyugdíj-emelésre való jogosultságot.

 

Kedvezőbb nyugdíj

 

A nyugdíjminimum összegeinek emelése után bővül a nyugdíjminimumra jogosultak köre. A nyugdíjminimumra olyan nyugdíjasok is jogosultak lesznek, akik jelenleg nem kapnak nyugdíjminimumot.

 

Ha ez év július 1-jétől a rendkívüli emelést követően nyugdíjuk összege alacsonyabb lesz, mint az új nyugdíjminimum összege, akkor jogosultak lesznek a nyugdíjminimumra és a nyugdíjat a nyugdíjminimum emelt összegében folyósítják nekik.

 

A nyugdíjasok így a számukra előnyösebb nyugdíjat kapják meg.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.