Nyitókép: Marián Peiger/SITA

 

Sok egyéni vállalkozóra és önállóan kereső tevékenységet folytató személyre (SZČO) változás vár nyáron, amely a Szociális Biztosítóval szembeni járulékfizetési kötelezettségekhez kapcsolódik. Hagyományosan ez év július 21-ig a biztosító maga értesíti őket a kötelező társadalombiztosítás létrejöttéről, időtartamáról vagy megszűnéséről, valamint járulékfizetési kötelezettségük mértékéről, amely július 1-jétől vonatkozik rájuk.

 

A Szociális Biztosító automatikusan kiküldi az értesítést, a SZČO-knak nem kell kérniük semmit. Az információkat írásban vagy elektronikus fiókjukba kapják meg, ha aktiválták azt – tájékoztatott Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

 

A biztosítás összege

 hirdetes_810x300  

 

A Szociális Biztosító értesítéséből az SZČO minden szükséges információt megtud a biztosítási kivetési alapja összegéről, a társadalombiztosítási díj összegéről, beleértve a díj esedékességére és fizetési módjára vonatkozó információkat is. A SZČO első alkalommal augusztus 8-ig fizeti be a júliusi biztosítási díjat az újonnan meghatározott összegben.

 

Ez vonatkozik azokra az egyéni vállalkozókra és SZČO-kra, akik a szokásos határidőig, azaz 2023. március 31-ig nyújtották be adóbevallásukat. Nem vonatkozik azokra a SZČO-kra, akik a 2022-es évre vonatkozó bevallásukat meghosszabbítva nyújtják be.

 

Nekik a Szociális Biztosító ez év október 23-ig ad tájékoztatást a kötelező társadalombiztosítás létrejöttéről, folytatásáról vagy megszűnéséről. Az újonnan megállapított biztosítási díj összegét ezt követően először október 8-ig kell megfizetni.

 

A vállalkozásból származó bevétel

 

Kötelező biztosítás jön létre ez év július 1-jétől azon személyek számára, akik tavaly 7266 eurónál magasabb bevételre tettek szert vállalkozásból vagy más önálló kereső tevékenységből, tavaly nem volt meghosszabbított adóbevallási határidejük, és egyúttal 2023. július 1-jétől érvényes jogosultsággal rendelkeznek a tevékenység végzésére.

 

Ha a SZČO nem felhatalmazás alapján végez tevékenységet, akkor az elért bevételi küszöb alapján keletkezik a SZČO kötelező biztosítása. Azon SZČO-knál, akiknek a jövedelme 7266 euró vagy annál kisebb, nem keletkezik kötelező társadalombiztosítás, illetve év június 30-án megszűnik a kötelező társadalombiztosításuk.

 

Öregségi biztosítás

 

Az idei évre a kötelezően biztosított SZČO-ra a havi minimális 605,50 eurós kivetési alap vonatkozik, az ebből fakadó biztosítás pedig havi 200,72 euró. A SZČO maximális havi kivetési alapja 8477 euró, az ebből eredő biztosítás havi összege 2810,11 euró.

 

Tavaly átlagosan 195,4 ezer SZČO fizetett havonta öregségi biztosítási díjat, míg közülük 155,8 ezren fizették a minimális díjat. Az elmúlt öt évben nőtt a SZČO-k száma, és ezzel arányosan nőtt a minimális kivetési alapból társadalombiztosítást fizetők száma is. Míg például 2018-ban az összes SZČO 75%-a fizetett minimumjárulékot az öregségi biztosításhoz, addig tavaly ez az arány a már említett 80%-ot tette ki.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!