Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az első negyedévi csekély növekedés ellenére a megtakarítási ráta átlag alatti szinten van. A Szlovák Takarékpénztár elemzője, Marián Kočiš szerint a háztartások minden megkeresett száz euróból hozzávetőleg két eurót tudnak megtakarítani.

 

A hosszú távú átlag, azaz a tízéves, hét eurós szinten van. „A világjárvány alatt egy kicsit többet spóroltunk, ami végül teret teremtett az erőteljes fogyasztásnak, amit tavaly év végén is láthattunk” – magyarázta az elemző.

 

Szerinte az átlaghoz való visszatérésre csak akkor lehet számítani, ha a reálbérek visszatérnek a fenntartható növekedéshez. A nominálbérek éves növekedése az első negyedévben ismét nem győzte követni az inflációt, a reálbérek pedig csökkenést mutattak.

 hirdetes_810x300  

 

A háztartások pénzügyi vagyona

 

Kočiš szerint a bérek átlagos növekedését idén elsősorban a közszféra bérei befolyásolják, ahol a már jóváhagyott szeptemberi bérvalorizációra kerül sor.

 

„A pedagógusok tervezett őszi 12 százalékos béremelése azonban továbbra is csak a gazdasági átlagbéreket éri utol. Arra számítunk, hogy a reálbérek összességében idén negatívba fognak süllyedni” – tájékoztatott az elemző.

 

Ezzel szemben a munkaerőpiac továbbra is ellenálló marad. A munkanélküliségi ráta alacsony, ami továbbra is emeli a béreket.

 

A fogyasztók minden téren pesszimisták

 

A megtakarítási ráta és ezzel a háztartás nettó pénzügyi vagyonának növelésének alapvető feltétele az elegendő munka és az ebből származó magasabb reáljövedelem. Kočiš szerint azonban kezd felmerülni a bérinflációs spirál kialakulásának kérdése.

 

A kihívásokkal teli makrogazdasági környezet a szlovák fogyasztói bizalmi indexben is megmutatkozott, amely májusban nem tartotta meg a pozitív tendenciát, áprilishoz képest kis mértékben csökkent. A fogyasztók minden vizsgált területen pesszimistábbak, így a háztartás anyagi helyzete, a munkanélküliség és a megtakarítások tekintetében is.

 

Ezért is számítanak a Szlovák Takarékpénztár elemzői továbbra is arra, hogy a gazdaságot idén nem a lakossági fogyasztás, hanem az uniós forrásokból és az újjáépítési tervből származó európai pénzek mozgatják majd, amelyeket át kellene váltani a szükséges beruházásokká.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!