Nyitókép forrása: SITA/Photo: Business Wire

 

A cseppfolyósított földgáz európai importja a múlt évben (2022) először haladta meg a vezetéken érkező gáz importját az Energetikai Intézet (EI) adatai szerint – közölte a Bloomberg hírügynökség.

 

Az ügynökség szerint ez azt jelzi, hogy az európai kontinens „gyors ütemben újítja meg energetikai infrastruktúráját és egyúttal leépíti kapcsolatait Oroszországgal”. A globális gáztermelés ugyanakkor 2022-ben nem nőtt az előző évekhez képest.

 

Európa a múlt évben prémium piacnak számított, ami segítette az LNG-szállítmányok bevonzását a kontinensre. Ez azonban rekordmagas árakhoz vezetett és tartósan magas inflációt idézett elő, ezzel párhuzamosan visszaesett az ipari kibocsátás és lelassult a gazdasági bővülés. Az infláció egyúttal megélhetési válsághoz vezetett.

 

 hirdetes_810x300  

Az európai országok a múlt évben több LNG-terminált is felépítettek, Németország ráadásul történelme során először importált LNG-t.

 

A statisztikák szerint Európa vezetékes földgáz importja 151 millió köbméterre csökkent korábbi 232 milliárd köbméteréről. A hiányt LNG-importtal kompenzálta, amelynek behozalata 108 milliárdról 170 milliárd köbméterre nőtt.

 

Ettől függetlenül továbbra is Ázsia a legnagyobb LNG-importőr. Oroszország részesedése a vezetékes földgáz globális kereskedelméből 43 százalékról 29 százalékra csökkent.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.