Nyitókép: Pixabay

 

Júliustól azok a nyugdíjasok is jogosultak lesznek szülői nyugdíjra, akiknek gyermekei rendőrként, tűzoltóként vagy hegyimentőként dolgoznak. Szülői nyugdíjra jogosultak azok az idősek, akik öregségi, rokkantsági vagy szolgálati nyugdíjban részesülnek.

 

Azok a nyugdíjasok, akiknek gyermekeik rendőrként, tűzoltóként vagy hegyimentőként dolgoznak, eddig nem voltak jogosultak a szülői nyugdíjra. A változást csak néhány hónappal később sikerült elérni. A volt munkaügyi miniszter elmondása szerint ezt a törvényt biztonsági okokból külön kellett elkészíteniük.

 

„Biztonsági erőink, munkatársaik és alkalmazottaik is rejtett üzemmódban lehetnek. Ez azt jelenti, hogy nem lenne jó, ha a Szociális Biztosító tudná, hova vannak besorolva, vagy hogy nem dolgoznak-e rejtett üzemmódban”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta Milan Krajniak (Sme rodina) volt munkaügyi miniszter.

 

Ha tehát a rendőrök, tűzoltók, titkosszolgálati alkalmazottak azt szeretnék, hogy édesanyjuk és édesapjuk kapjon szülői nyugdíjat, akkor azt be kell jelenteniük a személyzeti hivatalnak.

 

A szülők az idei évre egyszeri szülői nyugdíjat kapnak, januártól pedig havonta fogják kifizetni. A gyermekeknek az adatkezeléshez azonban nyilatkozatot és hozzájárulást kell aláírniuk.

 

„Minden részletet megtalálnak a belügyminisztérium honlapján. Ezzel összefüggésben a belügyminisztérium figyelmezteti a szülői nyugdíjban részesülőket, hogy nem születik írásbeli döntés ennek a szociális ellátásnak az odaítéléséről”

 

– mondta Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője.

 

Nyolcszázötvenkétezer nyugdíjas, akinek gyermekei nem a biztonsági erőknél dolgoznak, már megkapták az idei szülői nyugdíjat. Az átlagos éves szülői nyugdíj meghaladta a 306 eurót.

 

RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!