Nyitókép: MTI

 

A magyar kormány távlati terveiben sem szerepel az euró bevezetése, holott egy pálfordulattal most már a jegybankelnök is azt mondja, hogy a közös európai valutával kellene felváltani az újra gyengélkedő magyar fizetőeszközt. Egy felmérés szerint a magyarok többsége is európárti.

A megkérdezett magyarok 72 százaléka támogatja, hogy az euró váltsa fel a forintot. A válaszadók egynegyede ellenzi, harmincan pedig nem tudtak válaszolni a kérdésre.

 

„Személy szerint támogatja az elképzelést, hogy az euró váltsa fel a hazai valutát?”

 hirdetes_300x300  

 

A többi között ezt a kérdést tették fel hat országban egyidejűleg, egy április végén szervezett közvélemény-kutatásban, amelynek feldolgozott eredményét most tette közzé az Európai Bizottság az Eurobarometerben. Hatezer ember véleményére voltak kíváncsiak abban a hat uniós tagországban, ahol még nem az euró a hivatalos fizetőeszköz: Magyarországon kívül Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Svédországban. Dánia azért maradt ki a felmérésből, mert a 2000-ben rendezett népszavazáson a dánok 53:47 arányban elutasították az euró bevezetését, Koppenhága pedig ezzel mentességet kapott a valutaváltás alól. A csatlakozáskor ugyanis minden tagállamnak vállalnia kellett, hogy a négy szigorú, de az ország javát szolgáló feltétel teljesítésével idővel csatlakozik a közös európai valutarendszerhez.

 

Magyarországon – arányosan – 1008 embert kérdeztek ki. Tanulságos válaszaik összehasonlítása a hat ország átlagával. Ez alapján ugyanis másutt kevésbé támogatják az euró bevezetését: a hat ország átlaga szerint az igennel válaszolók aránya 58, az ellenzőké 40, a tanácstalanoké pedig 2 százalék.

 

 

Tavalyhoz képest Magyarországon 3 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik egyetértenek azzal, hogy az euró váltsa fel a nemzeti valutát.

 

A magyarok közül a hat ország átlagánál többen gondolják úgy, hogy az euró bevezetése pozitív hatásokkal járna. A kérdés így hangzott: „Az euró bevezetése az Ön országában előnyös vagy hátrányos következményekkel járna?”

 

A válaszadó magyarok 62 százaléka szerint előnyökkel (átlag: 53 százalék), 31 százalékuk szerint hátrányokkal (átlag: 43 százalék) járna az euró bevezetése. A tájékozatlanok aránya 7, illetve 4 százalék.

Magyarországon az előző felméréshez képest 2 százalékkal növekedett azoknak az aránya, akik szerint az euró bevezetése pozitív változásokkal járna.

 

Tájékozottság

 

A magyarok és az átlag egyaránt 83 százaléka használta már az eurót vagy fizetett vele, és ugyancsak egyformán 17 százalékának még sosem volt dolga az euróval.

 

Arra a kérdésre azonban eltérőek a válaszok, hogy ki mennyire tartja magát tájékozottnak az eurót illetőleg.

 

 

A felmérés további részleteiróll ITT lehet olvasni.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!