Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az energiaválság és általában az energia durva drágulása és az európai versenyképesség visszaesése miatt távozik Szlovákiából a Árvai Fémkohászati Üzemek (OFZ). A Hospodárske Noviny információi szerint a vállalat Üzbegisztánba helyezi át a termelését. A múlt évben az árak elszabadulása miatt az összes kemencéjét leállította és kivárt, ám az állami beavatkozás hiánya miatt úgy döntöttek, hogy nincs miért maradni. A kohászat az egyik legenergiaigényesebb ipari ágazat.

 

„Az állam iparnak nyújtott zéró támogatása az elmúlt években megtette a maga hatását. Az árvai kohóvállalat úgy döntött, hogy jobb feltételeket keresve áthelyezi termelése egy részét Üzbegisztánba”

 

írta a szlovák gazdasági lap.

 

A dolog érdekessége, hogy a liberálisok csapatát erősítő egykori környezetvédelmi miniszter, Ján Budaj az európai klímaőrület mögé felsorakozva arról beszélt, hogy saját maga küldené el az összes koszos iparvállalatot Szlovákiából.

 hirdetes_300x300  

 

Az OFZ már korábban elbocsátotta minden alkalmazottját, és leállította minden kohóját. A mostani döntés annyiban új, hogy a vállalat nem tervez újraindítást Szlovákiában.

 

„Úgy döntöttünk, hogy a termelés egy részét az EU-n kívülre helyezzük. Ha minden a terv szerint halad, a kohók áthelyezésével kezdünk, és októberben elkezdjük a termelést”

 

közölte Branislav Kolcok, az OFZ főigazgatója.

 

A termelési kapacitás több mint felét viszik át Ázsiába, ahol az energia ára a szlovákiai ár alig harmada. A kapacitás másik felét Szlovákiában hagyják.

 

A költözés potenciális célállomásai között szerepelt India, Egyiptom, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Azerbajdzsán és Üzbegisztán.

 

A múlt évben Kolcok a Pravda baloldali lapnak a következőképp vázolta az ágazat helyzetét:

 

„Nagymértékben ki vagyunk téve a harmadik országok versenyének, ahol nincsenek olyan szabályok, mint az EU-ban. Ahogy mondtam, az EU-ban felhasznált kohászati termékek fele épp a harmadik országokból származik. Semmilyen érdemi importvám nincs, és amikor egy országban olcsóbb az energia, és nincsenek olyan szigorú környezetvédelmi előírások, azzal az országgal szemben behozhatatlan a hátrány”

 

mondta.

 

Az OFZ 500 embernek adott munkát. Most 100 üzbég alkalmazottat fog felvenni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!