Nyitókép: SITA

 

A szlovák fővárosban élők csak a felét tudják megvenni annak, amit a New York-iak.

 

Nem is olyan rég még tátrai tigrisnek neveztek bennünket, rózsás kilátásokkal. Szlovákia 2011-ben a kelet-közép-európai régió harmadik legerősebb gazdasága volt Szlovénia és Csehország után az egy főre jutó GDP európai rangsorában az árszintek figyelembevételével. Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának adatai szerint vásárlóerő-paritáson számítva egy főre jutó bruttó hazai termékünk 2011-ben az uniós átlag 76 százaléka volt. Ez a mutató 2015-ben volt a legmagasabb, akkor 78 százalékos szintet jelentett.

 

 hirdetes_300x300  

A jelenlegi valóság azonban teljesen más perspektívát mutat. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 2022-ben az európai átlag 68 százalékára estünk vissza, ami Görögország szintje, amely még mindig lábadozik gazdasága korábbi csődjéből.

 

Szlovákiát mindhárom balti ország, a szomszédos Magyarország és Lengyelország, sőt Horvátország és Románia is megelőzte. Nálunk már csak a bolgárok állnak rosszabbul, akik alig 59 százalékát engedhetik meg maguknak annak, amit az átlag európaiak, derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat friss adataiból. A statisztikák nemcsak a fizetéseket, hanem az árakat is figyelembe veszik, így tükrözik a valós életszínvonalat.

 

Pozsony ugyanakkor jobban áll, mint Budapest vagy Bukarest. A pozsonyiak ugyanis a magasabb árak ellenére többet engedhetnek meg maguknak a fizetésükből, mint a budapestiek vagy a bukarestiek.

 

Gazdaságilag Pozsony kiemelkedik Szlovákia többi régiója közül, amit a nagyvállalatok és az üzleti élet koncentrációja okoz.

 

Országos szinten már rosszabb eredményeket érünk el vásárlóerő-paritáson mért GDP-mutatóval.

 

Ha megnézzük például az üzletekben kapható kilós csirke aktuális árait a Tesco, a Lidl és a Kaufland összehasonlításaiban, akkor azt látjuk, hogy a szlovákiai szupermarketekben jelenleg 3,99 euróért vásároljuk meg az árut. A vásárlóerő európai rangsorán Szlovákiát messze megelőző szomszédos Csehországban 3,79, Magyarországon 3,65 euróért. Ugyanezt a terméket Bulgáriában még olcsóbban 3,32 euróért, Romániában pedig 2,61 euróért lehet megvenni.

 

Az összehasonlított országok közül Szlovákiában fizetünk a legtöbbet az üzletekben, de nem nálunk a legmagasabbak a fizetések – derül ki a világ legnagyobb életadatbázisának adataiból.

 

Hospodárske Noviny

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.