Nyitókép: Marián Peiger/SITA

 

A Szociális Biztosító számológépet készített a honlapján az egyéni vállalkozók biztosítási díjainak tájékoztató jellegű kiszámításához 2023. július 1-jétől.

 

Az egyéni vállalkozók és az önálló kereső tevékenységet folytató személyek (SZČO) így megtudják, hogy kötelesek lesznek-e 2023. július 1-jétől társadalombiztosítási díjat fizetni, és ezzel egyidejűleg az összeg nagyságát is kiszámolhatják. A számológép a Szociális Biztosító honlapján érhető el.

 

A SZČO először a vállalkozásból vagy az egyéb önálló kereső tevékenységből származó bevételeinek adatait írja be a számológépbe. A számológép a „Kiszámítás” gombra kattintás után közli, hogy a SZČO-nak 2023. július 1-jétől, illetve 2023. október 1-jétől kötelező egészség- és nyugdíjbiztosítása jött létre vagy továbbra is fennáll az eddigi, esetleg a biztosítása megszűnik.

 hirdetes_810x300  

 

Kivetési alap

 

Amennyiben a SZČO a biztosítási díj fizetésére kötelezett, a „Kivetési alap kiszámítása” gombra kattintva folytatja a számítást. Ezután úgy folytatja, ahogy a számológép utasítja. Ha a SZČO ismeri a kivetési alapját, akkor csak ezt az adatot tudja bevinni a számológépbe. A „Kiszámítás” gombra kattintás után a számológép kiszámolja a társadalombiztosítási díjat.

 

A számológépben található számítás tájékoztató jellegű. A Szociális Biztosító 2023. július 21-ig írásban tájékoztatja a SZČO-t a biztosításában bekövetkezett változásról – vagyis a biztosítási díjfizetési kötelezettség keletkezéséről, megszűnéséről vagy folytatásáról.

 

Az idei júliusi első befizetést augusztus 8-ig kell befizetni. Októberben a Szociális Biztosító hasonló módon tájékoztatja azokat a SZČO-kat is, akik meghosszabbították az adóbevallás benyújtási határidejét.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!