Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A pozsonyi Slovnaft finomító kénytelen volt csökkenteni a gyártási rendszerbe bevont nem orosz alternatív olajmennyiségét, amelyet az Adria-kőolajvezetéken keresztül importált. A lépésre az olaj minősége miatt volt szükség. A termelési volumen ugyan átmenetileg visszaeshet, ez azonban állítólag nem fog érződni a szlovákiai benzinkutakon.

 

„Az alternatív olajszállítmány utolsó tétele [az előírtnál] tízszer több idegen anyagot és szennyeződést tartalmazott, többek között vizet és iszapot, ezért kénytelenek voltunk átmenetileg csökkenteni az alternatív kőolaj feldolgozását”

 

közölte Tatiana Novotná, a vállalat kommunikációs osztályának munkatársa.

 

A Slovnaft az orosz olaj elleni uniós embargó intézkedése miatt kényszerült az urali nehézolaj helyett más alternatívákat használni a termelésben. A helyzet némileg összetett. A Slovnaft termelésének egyharmada a szlovákiai piacot látja el, kétharmada viszont a külföldi, európai értékesítéstől függ.

 hirdetes_810x300  

 

Mivel a szlovák kormány anno – részben Richard Sulík akkori gazdasági miniszter mulasztása miatt, részben azért, mert Eduard Heger kormányfő előre lemondott a vétó jogáról – nem harcolt ki kivételt az embargóval szemben, idén decembertől orosz kőolajból származó olajat a Slovnaft nem exportálhat, csak a fizetésképtelen Ukrajnába.

 

Export nélkül pedig a finomító képtelen működni, mert az egyharmados teljesítmény alatta van a gyártás műszaki fenntarthatóságának. Magyarul: nem lenne meg a kritikus tömeg a finomító egészének működtetéséhez.

 

A Slovnaft ezért alternatívákat keresett, és a Közel-Keleten talált is, bár így is jelentős, 2-3 százmilliós átalakítási beruházásokat kell végrehajtania. A közel-keleti olajat a horvátországi Omisalj kikőtőig tankerhajókon szállítják, onnan vezetéken érkezik. Ezenkívül a Slovnaft azeri kőolajat is vásárol. Jelenleg a finomítóban feldolgozott fekete arany mintegy 30 százaléka nem orosz.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!