Nyitókép forrása: Komjáthy Lóránt

 

A zérókibocsátású autókra való átállás komoly technológiai és gazdasági kihívások elé állítják Szlovákiát. A legnagyobb feladatok az infrastruktúra, a töltőállomások, a gyártás és az akkumulátorok élettartama és újrahasznosítása, a megnövekedett áramfogyasztás, az elektromos infrastruktúra teherbírása, valamint a gazdasági versenyképességre gyakorolt hatások terén vannak – állapította meg a Környezetpolitikai Intézet friss elemzésében.

 

A zérókibocsátású üzemanyagok közé tartozik az áram, a hidrogén és az e-üzemanyagok kategóriája. Energetikai szempontból a leghatékonyabb üzemanyag ezek közül az áram, technológiai kihívást jelent ugyanakkor az ilyen autók hatótávja. 

 

„Az elektromos autó az áramot alakítja át mozgási energiává, míg a hagyományos autók az üzemanyag elégetésekor előbb hőt termelnek és csak az után mozgási energiát. Az elektromos autók hatótávja az egyik legfőbb akadálya az elektromos autók elterjedésének”

 

állapítják meg az IEP elemzői, hozzátéve, hogy az elmúlt években az akkumulátorok teljesítménye sokat fejlődött.

 hirdetes_300x300  

 

Azt feltételezve, hogy 2035-re az ország átáll az elektromos autókra (az EU ekkortól betiltaná az új belső égésű motorok gyártását), az elektromos áram fogyasztása 1,3 terawattórával emelkedne, ami a 2021-es fogyasztáshoz képest 4,2 százalékos ugrást jelent. Az elektromos autók számának folyamatos emelkedése miatt ugyanakkor az áramfogyasztás 2035 után lódulna meg igazán.

 

A másik különösen kényes terület az elektromos közlekedésre való átállásból fakadó áramigény emelkedése, ami az elektromos ellátóhálózatot komoly terhelés alá helyezi majd, vagyis fejlesztésekre lesz szükség. A jelenlegihez képest különösen az esti órákban emelkedne meg az áramfogyasztás mértéke.

 

A hidrogén meghajtású járművek számára elsősorban a szállítás-logisztika területén lehet jövője az elemzők szerint, ott, ahol nagy távolságokat kell leküzdeni. A hidrogén nagy hátulütője, hogy előállítása rendkívül energia- és pénzigényes.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!