Nyitókép: thinkstockphotos.com

 

A Szociális Biztosító augusztustól megkezdi a rokkantnyugdíjasok rokkantsági százalékának újraértékelését – derült ki a társadalombiztosítási törvény módosításából, amely az egészségkárosodás fajtája szerint kiegészíti a rokkantsági százalékokat úgy, hogy azok megfeleljenek a legújabb orvosi ismereteknek.

 

A nyugdíjak átlagosan 182 euróval emelkedhetnek. Erről sajtóközleményben tájékoztatott Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.

 

Jogszbály-módosítás

 hirdetes_300x300  

 

A jogszabály módosítását a betegségcsoportok minél szélesebb körének bevonása indokolta. A változások mintegy 5300 jelenleg részleges rokkantnyugdíjban részesülő személyt érintenek. Ők átlagosan havonta több mint 22 euróval kaphatnak többet.

 

Emellett további 16 100 jelenleg részleges rokkantnyugdíjban részesülő személy kaphat teljes rokkantnyugdíjat. Becslések szerint nyugdíjuk átlagosan havi 182 euróval emelkedhet. A Szociális Biztosító a következő két évben újraértékeli a rokkantsági százalékokat, így nem kell kérvényt benyújtani.

 

Többen lesznek jogosultak rokkantsági nyugdíjra

 

A társadalombiztosítási törvény módosításának következtében az újonnan megítélt rokkantnyugdíjak száma is megemelkedik – évi 476 új jogosulttal a részleges rokkantnyugdíjra (legfeljebb 70%-os rokkantság esetén), illetve 1436 jogosulttal a teljes rokkantnyugdíjra (70% feletti rokkantság esetén).

 

2023. június 30-ig 142 278 fő részesült részleges rokkantsági nyugdíjban, akik átlagosan 260,72 eurót kaptak. A 70%-ot meghaladó rokkantsági nyugdíjat a Szociális Biztosító 80 061 kedvezményezettnek fizette ki átlagosan 472,86 euró összegben.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.