Nyitókép forrása: canva

 

Júliusban tovább csökkent az infláció az eurózónában, benne Szlovákiában is, ami jó hír. Az is jó hír, hogy az uniós GDP a vártnál nagyobb mértékben nőtt a második negyedévben, bár ez a növekedés annyira kicsi (0,3 százalékos), hogy ez inkább stagnálás, mint bővülés. A rossz hír, hogy Szlovákiában továbbra is vágtató infláció van.

 

Tavaly júliushoz képest a drágulás üteme idén júliusban 5,3 százalékos volt. Az élelmiszereket és energiakiadásokat tartalmazó maginfláció ugyanakkor nem csökkent, megrekedt az 5,5 százalékpontos szinten.

 

Szlovákiában az előzetes adatok szerint az infláció 10,8 százalékos volt júliusban, az elmúlt hónapokban jelentős lejtmenet volt tapasztalható, de mivel közel 16 százalékról kezdett ereszkedni a drágulás üteme, egyelőre csak 10,8 százalékon állunk. Fontos, hogy ez az adat az előző év júliusához viszonyít. Ezzel együtt a termékek és szolgáltatások ára tovább emelkedik, és még ha hirtelen 0 százalékos inflációt tapasztalnánk, az is csak azt jelentené, hogy a jelenlegi, egyébként is magas árak fagynának be. A drágulás lassulása tehát egyáltalán nem jelenti, hogy túl vagyunk a nehezén. 

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!