Nyitókép forrása: canva

 

Az európai gázkereskedők a háború ellenére is kihasználják Ukrajna tárolókapacitásait és az alacsonyabb tárolási díjakat, írja a Reuters, példaként említve a szlovák Eustream gázvezeték-üzemeltetőt birtokló EPH-t és a Szlovák Gázműveket (SPP). A hírügynökség szerint az Eustream már meg is kezdte a földgáz küldését Ukrajnába (napi 17 millió köbméteres mennyiségben). Az SPP egyelőre nem adott konkrét választ a kérdésre, de jelezték, hogy „nagyon érdekes üzleti lehetőségnek” tekintik az ukrán gáztároló lehetőséget. A veszélyes buktatók ellenére is.

 

Néhány kiindulási adat, hogy képben legyünk Európa helyzetével:

 

  • Az európai tárolók 87 százalékon állnak, ez az éves fogyasztás 26 százalékát fedi le.
  • Ukrajna saját tárolókapacitásainak harmadát ajánlotta fel Európának, ami az EU éves fogyasztásának 2,9 százaléka. 
  • Szlovákia tárolói 92 százalékban tele vannak, ami az éves fogyasztás 66 százalékára elég.
  • A gáz megawattóránkénti ára szeptemberi határidős szállításra 30 euró (még mindig jóval magasabb, mint az energiaválság előtt, de nem olyan drámai, mint tavaly ilyenkor).
  • A gáz 2024 első negyedévre vonatkozó határidős jegyzése azonban már 49 euró megawattóránként.

 

A cseh EPH Holding (ez birtokolja az Eustream gázvezeték üzemeltetőjét is, amelyet Čaputová államfő mentett meg az extraprofitadótól korábban) már korábban döntött, hogy igénybe veszi az ukrán tárolókat. Állításuk szerint ez „az Ukrajnába vetett bizalom jele”.

 hirdetes_810x300  

 

„Az EP Commodities földgázt szállít Ukrajnába, és ukrán gáztárolókat használ. (…) Hiszünk Ukrajna gázszállító és -tároló rendszereinek megbízhatóságában, amelyek még egy ilyen rendkívüli háborús helyzetben is beválnak”

 

mondta Miroslav Haško, az EPH EP Commodities elnöke. És nem csak a cégek érdeklődnek.

 

Megjegyezzük, hogy az EPH a szlovák Eustreamen csővezetékein keresztül viszi Ukrajnába a földgázt. A Szlovákiából Ukrajnába irányuló földgáz áramlása augusztusban indult el napi 17 millió köbméteres mennyiséggel.

 

A teljesen állami tulajdonban lévő Szlovák Gázművek pedig azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy

 

„Az ukrajnai gáztárolásra érdekes üzleti lehetőségként tekintünk, amelyet jelenleg is fontolgatunk”

 

közölte az SPP.

 

A befektetők és gázkereskedők többsége azonban óvatos Ukrajna kapcsán. Maga a hírügynökség is elismeri, hogy az esetleges katonai csapások, valamint a súlyos kérdés miatt, hogy mi lesz a hálózat működésével, ha az oroszok leállítják a gázszállítást kelet felől, kockázatos vállalkozás Ukrajnában tárolni gázkapacitásokat. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.