Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A kormány nem biztosít az önkormányzatoknak 108 millió eurós kártérítést a magas energiaárak miatt. A helyzet megoldására azonban három lehetőséget ajánlott fel nekik, mégpedig az ún. covid hitelek elengedését, 54 millió euró kifizetését vagy további adatok alapján individuális segítségnyújtást. Erről Ódor Lajos miniszterelnök az önkormányzatok képviselőivel folytatott megbeszélést követően számolt be.

 

Az önkormányzatok képviselői a jövő héten nyilatkoznak a kormányzati megoldásokról. Jozef Božik, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnöke elmondta, hogy a ZMOS tanácsa augusztus 22-én, kedden ülésezik. Ezt követően tájékoztat a ZMOS döntéséről. A miniszterelnök javaslatai szerinte kompromisszumot jelentenek, és az a pénzösszeg, amelyet a miniszterelnök felajánlott, segíthet az önkormányzatokon.

 

„Meggyőződésem, hogy a miniszterelnök arra törekszik, hogy segítsen az önkormányzatokon. A korábban egyeztetett séma érvényesül. A szolidaritási program a legfeljebb 3000 lakosú településeket és városokat részesíti előnyben“

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Božik.

 

Richard Rybníček, a Szlovák Városok Uniójának (ÚMS) elnöke elmondta, hogy az ún. covid hitelek elengedése sok városon segítene. Rybníček szerint a nagyobb városoknak segíteniük kellene a legfeljebb 3000 lakosú településeket.

 

„A kompromisszumos javaslatok, amelyeket a kormánytól kaptunk, segítséget jelentenek az önkormányzatoknak. Összesen 206 millió eurót tudunk összeszámolni a segítségre, és ez egy olyan csomag, ami jó hír az önkormányzatoknak“

 

– mondta Jozef Viskupič, az SK8 Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki bízik benne, hogy jövő hét szerdán megszületik a végleges megállapodás, és a források mielőbb megjelennek az önkormányzatok, városok és megyék számláin.

 

Az energiaárak kifizetésének elutasítása mellett a legfőbb érv a pénzügyminisztérium települések és a magasabb területi egységek (VÚC) gazdálkodásáról szóló csütörtöki (augusztus 17-i) adata volt, amely szerint az önkormányzatok gazdálkodása 153,8 millió euróval javult. Ezzel egyidejűleg a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériuma jelentést tett közzé az államháztartás 2023-ra várható tényleges alakulásáról. A becslések szerint az államháztartás a tavaly év végén jóváhagyott költségvetésnél mintegy 400 millió euróval magasabb hiánnyal zárul.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!