Nyitókép forrása: SITA/Marek Lukáč

 

A múlt héten megint eladósorba került a kassai vasmű, hivatalos nevén a U.S. Steel Košice, amelynek amerikai anyacége már korábban is tárgyalt az üzem eladásáról – eddig még megegyezés sikere nélkül. A múlt vasárnap szellőztette meg a szlovák sajtó, hogy a vállalat akár részeiben, akár egészben eladná a vasművet.

 

A kassai kohó a maga nemében az utolsó Európában, amit még az amerikaiak birtokolnak. Volt még egy Szerbiában, de azt is eladták, méghozzá a kínaiaknak. Most a kassai vasműre is több (állítólag kéretlen) ajánlat is érkezett.

 

Az egyik ajánlattevő Cleveland-Cliffs amerikai vállalat, amely 7,3 milliárd eurót kínált az üzemért. Nem sokkal később 7,8 milliárd eurós ajánlattal rukkolt elő az Esmark ipari konglomerátum, amelynek szintén Pittsburghben van a székhelye.

 

 hirdetes_300x300  

A licitbe végül beszállt az indiai milliárdos, Lakshmi Mittal acélmágnás, az ArcelorMittal acélmogul elnök-vezérigazgatója. Ez a vállalat a világ második legnagyobb acéltermelője. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen összeget ajánlott a U.S. Steelnek.

 

A kollektív szerződések értelmében a munkásoknak is beleszólásuk van a cég jövőjébe, így elvileg befolyásolhatják, hogy (ha és amennyiben eladásra kerül sor) melyik ajánlattevő legyen a kedvezményezett – igaz, a szlovák munkások csak a U.S. Steel amerikai szakszervezetének részeként vehettek részt a tárgyalásokban. A lényeg, hogy a szakszervezetek egyértelműen elutasították az indiai acélmágnást, és a Cleveland-Cliffs ajánlatának elfogadását szorgalmazták. Az indoklás szerint az indiai vállalat gyakran kerüli meg a szakszervezeteket a cég vezetésénél.

 

A kassai vasmű Kelet-Szlovákia legfontosabb munkáltatója, több mint 8 ezer embernek ad munkát közvetlenül. Azt azonban nem tudni, hogy a vállalat eladását követően mi lesz a termeléssel: lesz-e fejlesztés, vagy leépítés jön, esetleg teljesen lezárják-e a kohókat.

 

A kassai vasmű kulcsfontosságú beszállítója a szlovák autóiparnak, de jelentős mennyiségben értékesít a V4 országaiba és Németországba is.

 

A legutóbbi hírek szerint a U.S. Steel Kassán több mint egymilliárd eurót akar beruházni fejlesztésekbe. Június elején arról cikkezett a szlovák sajtó, hogy 300 millió eurót kap a szlovák újjáépítési alapból dekarbonizáció címén a modernizációra. Az egész elektromos kohókkal történne, ami az energiaválságra való tekintettel komoly dilemmákat is felvethet. A modernizáció következtében a gyár áramigénye évi 2 terawattórára emelkedhet. Tény azonban, hogy a kassai vasmű az ország legszennyezőbb üzeme, amit a beruházás megváltoztathat.

 

Az elmúlt években többször felmerült már a kassai vasmű eladása. Korábban bejelentkeztek értek a kínaiak is, majd a cseh milliárdos, Pavel Tykač is ajánlatot tett, sőt, egy időben a magyar MOL is feltűnt a horizonton.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!