Nyitókép forrása: 

 

Szlovákiában ma van az adófelszabadulás napja, ami idén két nappal később érkezett el, mint tavaly, és 11 nappal később, mint 2015-ben – hívta fel a figyelmet az M. R. Štefánik Konzervatív Intézet az European Investment Centre (EIC) adataira hivatkozva. Leegyszerűsítve: a mai napig kvázi az államnak adtuk a fizetésünket, és csak az marad ténylegesen nálunk, amit a mai naptól keresünk meg.

 

Szlovákiában az egyik legmagasabb az adóteher vagy az adóék, amelynek aránya 63,27 százalékos volt a tavalyi évben. Mit jelent ez?

 

A teljes munkaköltségünk a nettó fizetésünk, az általunk és a munkáltató által befizetett adók és járulékok együttese. Nevezik szuperbruttó bérnek is. Ez az a pénz, amit megkeresünk, de az egésze felett nem rendelkezhetünk, mert az állam – nem túl szép kifejezéssel – ráteszi a kezét, hogy állami szolgáltatásokat finanszírozzon belőle számunkra.

 

 hirdetes_300x300  

A fent említett 63,27 százalék azt jelenti, hogy a szuperbruttó keresetünkből ekkora részt von el az állam, hogy saját belátása szerint költse el. Másik oldalról, mindössze fizetésünk 36,73 százalékát kapjuk meg ténylegesen, csak bérünk ezen része felett rendelkezünk. 

 

A nemzetgazdasági átlagbér jelenleg 1304 euró. Ez a munkáltató által, a munkás után fizetendő adókkal és járulékokkal kiegészítve 1844 eurós szuperbruttó bért jelent. A fenti arányból következik, hogy

 

a munkánk 1844 eurós értékéből 1167 eurót von el az állam, és mindössze 677 eurót hagy meg nekünk. A többit elvileg az állami szolgáltatásokra, szociális intézkedésekre és más feladatokra költi el, persze mindannyian tudjuk, hogy messze nem olyan színvonalon, ahogy az elvárható lenne.

 

A fenti számok csak átlagolások, így nem vetíthetők rá az egyes emberekre (az adóztatás mértéke függ a nevelt gyermekek számától és más tényezőktől is), rávetíthetők viszont a szlovák gazdaságra és rámutatnak arra is, hogy miért csökkent Szlovákia versenyképessége az elmúlt időszakban.

 

A gazdasági környezetet vizsgáló felmérések szerint a vállalkozók és potenciális beruházók 90 százaléka a munkára nehezedő túl nagy adóterheket jelölte meg fő problémaként.

 

Adóék tekintetében Szlovákiánál Csehország és Magyarország is jobban áll.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!