Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A Szlovák Köztársaság Gazdasági és Szociális Tanácsának hétfői ülésén a munkáltatók és a munkavállalók képviselői megállapodtak a 2024-es havi minimálbér összegében. A havi minimálbér 2024-ben 750 euró lesz – erről Ódor Lajos miniszterelnök tájékoztatott.

 

„Szlovákiában nem mindennapi dolog, és főleg nem az utóbbi időben, hogy konstruktív vita folyik és sikerül kompromisszumot találni, még akkor is, ha mindkét fél a maga módján elégedetlen. A szakszervezeti képviselők magasabb bért szeretnének alkalmazottaiknak, a vállalkozóknak viszont meg kell védeniük a versenyképességüket”

 

– mondta Ódor, és örömét fejezte ki, hogy megszületett a megállapodás.

 

 hirdetes_300x300  

Soňa Gaborčáková munka-, szociális- és családügyi miniszter a munkaadók és a munkavállalók közötti megállapodás kapcsán emlékeztetett arra, hogy egyik fél sincs száz százalékig megelégedve, de a bértárgyalásoknak az adatokon és nem az érzelmeken kell alapulniuk.

 

„Örülök, hogy az Ágazati Tanácsok Szövetségének mindkét fél tagja lesz, és a jövőben ennek adataira támaszkodhatunk”

 

– mondta Gaborčáková.

 

A Munkáltatói Szervezetek Szövetsége (AZZZ) és a Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) júliusban nem jutott egyezségre a 2024-es minimálbér kérdésében. A háromoldalú érdekegyeztető tanácsban augusztus végéig volt idő a megállapodásra. Ha nem lett volna egyezség, a minimálbér a törvényben megszabott mértékben emelkedett volna, automatikusan, a két évvel ezelőtti átlagbér 57%-ára. Ez 744 eurót jelentene, tehát 6 euróval lenne alacsonyabb a megállapodásban szereplő 750 eurónál.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!