Nyitókép forrása: canva

 

Megawattóránként 42 euróra emelkedett a földgáz piaci ára Európába, ami a pénteki árhoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A dolog hátterében ezúttal nem a háború, hanem az ausztráliai sztrájkok állhatnak.

 

Igaz, ez a 42 euró is csak töredéke a tavaly ilyenkor tapasztalt 350 eurós árnak, amit a háború és ez energiaválság együttesen okozott, de több mint a duplája a 2021-es áraknak, amikor a földgáz megawattóránkénti ára még mélyen 20 euró alatt volt.

 

A mostani áremelkedés hátterében az ausztrál események állnak. Ausztrália egyik kulcsfontosságú LNG-üzemében sztrájkkészültség van. Ha a szakszervezetek szerdáig nem állapodnak meg a munkáltatókkal, akkor éles sztrájk kezdődik. Ausztrália a világ egyik jelentős LNG-kibocsátója.

 

 hirdetes_810x300  

Az sem mellékes, hogy Norvégiából technikai okok miatt valamivel kevesebb gáz érkezhet az EU-ba. Az EU tárolói ugyan 90 százalékban fel vannak töltve, ez a mennyiség azonban csak az éves fogyasztás 27 százalékát fedi ki (és csak azért nem kevesebbet, mert a múlt évben az energiaigényes iparágak jelentős része bedobta a törölközőt – a szerk.).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!